Reizen met de duivel, Wild Geraas 2.0

AMSTERDAM – Na Wild Geraas 1 komt Arnold-Jan Scheer met Wild Geraas 2.0, een film over het sinterklaasfeest en een ontdekkingsreis naar de oorsprong. Voor Wild Geraas 2.0 is een CineCrowd actie opgezet.

Scheer: 'We maken in deze film vanuit ons Nederlandse Sinterklaasfeest een ontdekkingsreis in de tijd tot ver in de prehistorie. Na het succes van Wild Geraas 1 laten we de “discussie” links liggen en gaan dieper in op de historische traditie die aan de basis van het Nederlandse Sinterklaasfeest ligt. 

We tonen in dit deel 2 op afgelegen, voorheen moeilijk te bereiken uithoeken van Europa, o.a. op Sardinië, Waddeneilanden, in Macedonië, Wales en Tsjechië, zogenaamd primitieve rituelen die met elkaar samenhangen en waarin de basis van de Europese cultuur te vinden is, of zoals de VN stelt: immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid.'

Wild Geraas 2.0 laat zien dat mensen met verschillende huidskleur, van de Kaapverdische eilanden tot Japan en verder, tot één soort met een gedeeld verleden behoren, dat hen verenigt. Ook het Nederlands sinterklaasfeest staat sinds 2015 op de lijst Cultureel Erfgoed, inclusief Zwarte Pieten. Zwarte Piet zelf blijkt uit Wild Geraas 2.0 een gelaagde figuur met een lange historie, zowel Moor als duivel en voorouder uit de andere wereld. 

'Uit deze documentaire film blijkt ook dat het niet zo maar een kinderfeestje is, maar ontstaan om gezins-, dorps- en gemeenschapsbanden te versterken, ons evolutionair heeft gebracht en gemaakt tot wie en wat we zijn. Als restant van de oudste traditie op de wereld erfgoedlijst. Een cultuurschat openbaart zich.'

De makers van de film zijn Arnold-Jan Scheer samen met Roy Dames.

lees hier meer over de film en de CineCrowd actie

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *