Regio aan minister Schultz: uitbaggeren Westgat is een must

LAUWERSOOG – Niets doen is geen optie. Minister Schultz van Infrastructuur en Milieu krijgt een brief over de haven van Lauwersoog met die boodschap, nu de vaargeul het Westgat tussen Lauwersoog en de Noordzee te ondiep blijft. De regio wil dat de minister besluit dat de vaargeul uitgebaggerd wordt. De brief is mede ondertekend door de provincie Fryslân.

Het is nu of nooit, stellen de haven van Lauwersoog, gemeente De Marne en de provincie Groningen in de brief. Sinds 2013 praten zij met Rijkswaterstaat over het Westgat, dat de laatste decennia op diepte bleef door de natuurlijke dynamiek.

Sinds drie jaar laat de natuur het afweten. Dat is in de haven goed merkbaar. Een aantal kotters wijkt uit naar andere havens omdat de beperkte diepgang veel onzekerheid oplevert. Door het dalende aantal schepen, komt de kritieke ondergrens van de bedrijvigheid in de haven in zicht. De kracht van Lauwersoog is de complete visinfrastructuur. Wanneer enkele bedrijven omvallen, is een domino-effect denkbaar waarin ook andere bedrijven omvallen.

Rijkswaterstaat heeft uitgebreide studies en modelberekeningen laten uitvoeren. Daaruit komt naar voren dat het moeilijk te voorspellen is hoe lang de vaargeul op diepte blijft na het baggeren. Er is een kans dat de geul na een jaar opnieuw verzandt. Rijkswaterstaat vindt zodoende dat er onvoldoende argumenten zijn om een ingreep uit te voeren.

De regio wil dat de minister nu een politiek besluit neemt om te baggeren. Die eenmalige ingreep biedt de mogelijkheid om te kijken wat het effect in de praktijk is, in plaats van een voorspelling op basis van laboratoriumopstellingen en berekeningen. De haven van Lauwersoog is voor de regio van groot belang voor de werkgelegenheid en het toerisme.

Bovendien heeft het Rijk de plicht om de haven toegankelijk te houden, stelt de regio. Bij het sluiten van de Afsluitdijk en later in documenten over de Waddenzee heeft het Rijk zich verplicht tot wat 'het waarborgen van de toegankelijkheid van de Waddenzeehavens' wordt genoemd. Dat heeft het Rijk in de zogeheten PKB Waddenzee in 2007 beloofd.

'We hebben nu lang genoeg met elkaar gesproken en gestudeerd,' licht gedeputeerde Henk Staghouwer van de provincie Groningen toe. 'Ik heb de belofte van kotters uit Urk dat zij terugkomen in Lauwersoog als het Westgat op diepte is. Dat sterkt ons idee over de urgentie en gunstige effecten van een ingreep.'

Waddenpost, beste idee voor de Waddenzee

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *