Recordlang geen Tropische Typhonen

WAGENINGEN – Met het opduiken van Supertyphoon Nepartak, die zich opmaakt om vanavond met windsnelheden van 200 kilometer per uur in Taiwan aan land te gaan, is op het westelijke gedeelte van de Stille Oceaan een einde gekomen aan een unieke periode. Het duurde namelijk 199 dagen voordat er een nieuwe typhoon opdook. Zo’n lange stille periode is nooit eerder voorgekomen.  

Het vorige record stond op 198 dagen, gemeten in 1972/1973 en 1997/1998. De vorige recordlange perioden vonden plaats in een overgangsjaar van El Niño naar La Niña. Dat is dit jaar ook het geval. 

Behalve met een vernietigende storm, moeten delen van Taiwan tijdens de passage van Nepartak ook met grote regenhoeveelheden rekening houden. Regionaal kunnen honderden millimeters regen omlaag komen, leidend tot overstromingen en mogelijke aardverschuivingen. Na vanavond neemt de storm snel in kracht af. 

Bron: MeteoGroup

 lees hier over de Zomer

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *