Recordkoud, zon op Ameland

WAGENINGEN – Waar op Ameland het zonnetje volop schijnt, bibbert de rest van Nederland, vooral het zuiden, van de kou. Met name de gebieden in Brabant en Limburg waar sneeuw ligt, hebben een recordkoude nacht achter de rug. Volgens Meteo Consult is de temperatuur in het Limburgse Ell bij helder weer en weinig wind lokaal tot -13 graden gedaald. Zo koud is het in Zuid-Nederland sinds 1901 zo laat in het seizoen nog niet eerder geweest.

Ook in de rest van Nederland was het koud. Op veel plaatsen daalden de temperaturen tot tussen -5 en -10 graden, in Gelderland en Overijssel plaatselijk tot onder -10, maar hier werden niet zulke oude records gebroken. Koud weer in maart komt wel vaker voor, vooral aan het begin van de maand. Hoe verder je de maand in komt, hoe lastiger het wordt om in de snel korter wordende nachten nog tot echt lage temperaturen te komen. De laagste gemeten temperatuur in maart stamt uit 2005. In de ochtend van de 4e werd het boven een dikke laag sneeuw in Marknesse -20,7 graden. Uitzonderlijk koud was het ook op 7 maart 1971 in Wageningen. Daar daalde de temperatuur toen tot -18,7 graden. Later in de maand waren 11 maart 1958 opvallend (Rotterdam: -12,6 graden), 12 maart 1932 (Wijster: -11,7 graden) en 26 maart 1901 (Winterswijk -10,0) graden). De voorbije nacht kwamen het Overijsselse Twente met -12,3 en Gelderse Deelen met -11,0 bij de voorgaande waarden in de buurt. Maar in het zuiden zijn dergelijke temperaturen sinds 1901 veruit nog niet bereikt. Daarom zijn de temperaturen, zoals die de afgelopen nacht zijn opgetreden, ook zo bijzonder. Vanaf vandaag gaan de scherpste kantjes van het winterweer af. Nadat een paar sneeuwbuien over het land naar het zuidoosten zijn getrokken, draait de wind naar noord tot noordwest en kunnen de temperaturen in het hele land weer tot enkele graden boven nul oplopen. Tot en met vrijdag vriest het in de nachten nog wel flink.

Bron: Meteo Consult

Piet Paulusma verwacht dat er sneeuwbuien vanaf de Noordzee ons land binnentrekken. Vannacht wordt het opnieuw koud. Paulusma waarschuwt voor gladde wegen.

>>> lees hier over Piet Paulusma

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *