Record aantal zeehonden losgelaten

HOLLUM – Vanmiddag hervond een record aantal van 13 zeehonden de vrijheid in het water van de Waddenzee. Zeehondencrèche Pieterburen was met twee bussen vol kisten uitgerukt om de dieren op Ameland te krijgen. Op het strand van de Zuidwest werden ze vrijgelaten. Ze hobbelden meteen het waddenwater in.

Zeehondsponsor Berry van den Broek (70) uit Utrecht had zijn mooie kleren ervoor aangetrokken en zelfs bloemen voor de zeehonden meegebracht. De roosjes legde hij in een spoor vanaf de kisten tot aan het water, als een routeaanduiding voor de zeehonden. Van den Broek doneerde aan de zeehondencrèche. Lenie ’t Hart gebruikt dit geld voor de opvang en verzorging van de dieren.

Medewerkers van het Groninger bedrijf ZieOmmeZijde, een organisatiebureau voor bijzondere evenementen, maakten op de boot kennis met de medewerkers van de zeehondencrèche. Ze zeiden zonder aarzelen “Ja” tegen de uitnodiging om mee te helpen de zeehonden uit te zetten. De Groningers mochten de kleppen van de kisten omhoog trekken.
De dertien dieren waren als longwormpatiënt of huiler op de Waddeneilanden gevonden en naar de crèche vervoerd, vertelt André van Gemmert van de Zeehondencrèche. Het zijn gewone zeehonden. Die worden meestal op Ameland uitgezet. Vanmorgen stonden er 14 zeehonden op nominatie voor uitzetting, maar een van de dieren kreeg een bloedneus. De zeehondencrèchemedewerkers willen eerst onderzoeken wat er met dit dier aan de hand voor hij op Ameland wordt uitgezet.
Dirk Visser, toezichthouder van Rijkswaterstaat, is nauw betrokken bij de gebeurtenis. Nooit eerder maakte hij mee dat er in één keer zoveel dieren tegelijk werden vrijgelaten.
Op het Filmpje is te zien hoe de eerste groep van totaal 13 dieren naar zee hobbelt. Yehudi Arnold van Video Ameland filmt met zijn grote camera en maakt er een Ameland Journaal van.
Dat Ameland Journaal wordt morgen gepubliceerd.
© Persbureau Ameland 2010,op dit artikel rust copyright.
Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *