Ranbuda wint Ameland Trofee Beach Rugby

NES – De Ranbuda Rangers winnen de Ameland Trofee 2017 op een zonovergoten Beach Rugby Festival. Ze vieren hun overwinning met een duik in de Noordzee.

Het achttiende Beach Rugby Festival was een feest van wedstrijden op het hete zand van Ameland. Het plezier in de sport werd gecombineerd met genieten op het eiland, met een frisse duik in de Noordzee als mooie afsluiter. Er werden afgelopen weekend 1200 wedstrijden gespeeld op een rij van velden die waren uitgezet op het badstrand van Nes. Weinig wanklanken werden er gehoord en dat was wel eens anders. Dennis Bus, de organisator van het festival, heeft zijn maatregelen genomen. Er is daarbij overlegd met gemeente, politie en Sportpromotie Ameland. De rugbybond had er ook nog wat over te zeggen, want die wil haar sport niet bevuild zien door vervelende verhalen en akkefietjes.

Dit jaar hadden de beach rugbyers voor het eerst een eigen camping. De organisatie had de beschikking over een deel van camping Duinoord dat werd ingericht als Beach Rugby Camping met een eigen opgang. Daar konden de mannen en vrouwen hun tentje opzetten. Drie 'burgemeesters' waakten over de orde. En dat ging goed. Ook op de veerboot naar het eiland heeft de organisatie de touwtjes nu in handen. Er zijn zes stewards die gedurende de heen- en terugvaart meereizen om in de gaten te houden dat alles ordelijk en zonder hinder aan de andere reizigers verloopt. Ook dat blijkt een gouden greep.

Op het strand is beveiliging aanwezig en lopen medische teams met zes dokters rond. Zo nu en dan moet er een schaafwond worden verpleegd, een kneuzing worden ingetapet of een gebroken teen verzorgd. Dat soort blessures horen bij de rugbysport. Drie keer werd een ambulance op het stand ontboden, voor de zekerheid, maar geen van de keren bleek het om een dramatisch ongeval te gaan. Spierblessures worden door fysio Metz & De Boer onder handen genomen en Bus is zeer content met die samenwerking. De felle zon en de hitte waren wel een punt van zorg: er werd regelmatig een smeer- en wateralarm gegeven. De zonnebrand en de waarschuwen konden niet voorkomen dat er heel wat rode benen en schouders rondliepen.

Het terrein is als een wespennest; mensen lopen in en uit, halen wat te eten, pakken een biertje, kletsen wat met elkaar en kijken ondertussen naar de wedstrijden. Een mengeling van fris en oud zweet, met een vleugje zonnebrand vermengd met bier en de geur van een vette hap vult de tenten. De mannen en vrouwen hebben plezier en genieten van het fijne weekend. Zaterdag en zondag waren vol wedstrijden van de senioren, met de finales op zondagmiddag.

Vrijdag was het de beurt aan de BWS jeugd en de basisschoolkinderen en dat was ook al zo’n succes, zegt Dennis Bus. Weken van te voren krijgen de kinderen training en ze spelen ondertussen al heel mooi rugby. Er lopen diverse rugbytalenten rond die over een paar jaar een welkome aanwas vormen voor de seniorenteams. De basis wordt bij de schooljeugd gelegd.

Volgend jaar wil Bus het anders doen en het toernooi nog mooier en interessanter maken. Hij is bezig met de voorbereidingen voor een trinations, een toernooi tussen teams uit Duitsland, België en Nederland, naast de wedstrijden zoals die tot nu toe gespeeld worden. Met de goede ervaringen van dit jaar gaat Dennis Bus vol goede moed op naar de organisatie van het komende festival. Eerst volgt de evaluatie en in september gaat het weer los: op naar Beach Rugby Ameland Festival 2018.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *