Raadslid Kiewiet stopt teleurgesteld

Geplaatst op: 13 januari 2010 - Categorie: Gemeente & Politiek

Anton Kiewiet

NES – Gemeenteraadslid van de Amelander fractie Ameland’82 Anton Kiewiet (57) gooit het bijltje erbij neer. “Ik laat niet met me sollen,” zegt Kiewiet teleurgesteld. Voor de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart stelt hij zich niet herkiesbaar. Hij maakte zijn besluit bekend tijdens de ledenvergadering van zijn partij. Het raadslid wil graag zijn verhaal doen. “Het is niet de bedoeling dat ik erg natrap, maar ik ben wel heel erg teleurgesteld in de houding van mijn collega's.”
Kiewiet zit bijna 4 jaar voor A’82 in de raad en is sinds 1989 actief voor de partij.
Ameland’82 verliest in korte tijd het tweede raadslid. Han van Heerde verliet de partij op 29 december.

Wat Kiewiet betreft begon de ellende bij de eerste besprekingen over de kieslijst in augustus 2009 en de presentatie van de conceptlijst met namen op 19 november. Hij werd op de vierde plaats gezet. Dat is ook zijn huidige plaats. Wethouder en fractievoorzitter Will Bakema kreeg de onbetwiste eerste plaats. Dirk Brouwer en Rudolf Teuben bleven nummer 2 en 3 en Jeppe Groenewold, voorzitter van de club, stond op 5.
Han van Heerde kreeg de zesde plaats toebedeeld. Fractiegenoot Dirk Brouwer wilde, onder dreigen met opstappen volgens Kiewiet, Van Heerde hoger op de lijst. Hij werd gesteund door fractiegenoot Rudolf Teuben. Bestuurslid en lid van de kandidatencommissie Henk Huizinga doet hier geen mededeling over. Het advies van de commissie over de kandidatenlijst is vertrouwelijk. Zo is het afgesproken, laat hij weten.

“Als Han hoger op de lijst zou komen te staan, zou ik een plaats moeten zakken. Dat voelde bij mij als een trap in de rug,” zegt Kiewiet over die discussie. “We hebben de afgelopen jaren toch al menige malen problemen gehad met het functioneren van Han. Het DB is in 2008 afgetreden om zijn functioneren binnen de partij.” Van Heerde zou in de fractie te solistisch werken. Over die problemen doet het huidige bestuur “uit respect voor de betreffende persoon” geen mededelingen. Ook Van Heerde geeft geen commentaar. Zo is het immers afgesproken.

Op 24 november gaf Van Heerde zijn raadszetel terug aan de partij en zegde hij zijn lidmaatschap van Ameland’82 op. De aanleiding voor zijn aftreden zat niet in de schier onverkiesbare plaats op de lijst. Van Heerde houdt het op “een vertrouwenscrisis” tussen hem en het bestuur. Kiewiet is aanvankelijk opgelucht. ”Eindelijk konden we onze energie steken in de komende verkiezingen.”
De volgende dag is Van Heerde gewoon bij het fractieoverleg aanwezig terwijl het bestuur zijn ontslag al had aanvaard. Het vertrekkende raadslid zou op zijn beslissing zijn teruggekomen, aldus Kiewiet en dat kon hij niet verkroppen. Op 30 november neemt Kiewiet zijn besluit. Hij stopt ermee. “Zo wil ik niet werken. De communicatie onderling was ver te zoeken. Zowel in het bestuur als in de fractie. Mijn vertrouwen in de partij is geschaad.”
Van Heerde wil kwijt dat hij zijn ontslag per brief pas op 29 december officieel heeft ingediend.

Kiewiet, die de slogan 'open en eerlijke eilandpolitiek' bedacht, heeft geen vertrouwen meer in de eilandpolitiek van Ameland’82. Het getergde raadslid blijft zitten tot maart.

“Het is verkiezingstijd,” zegt Han van Heerde, “iedereen is hypergevoelig.”
Het bestuur van Ameland’82 wil de periode van interne spanningen “van persoonlijke aard” graag afsluiten. “De leden hebben zich unaniem over de koers en de kandidaat-raadsleden uitgesproken. Het is in het belang van Ameland dat de grootste partij van Ameland de verkiezingen in kan gaan met een stabiel bestuur en prima kandidaten voor de nieuwe raad.”

Dossier Gemeenteraadsverkiezing 2010

 

Relevante dossiers: Ondernemend
Naar nieuwsoverzicht
Ads door PA
Gesponsorde links:
Hier adverteren?