Anna Margaretha vast in ijs

BALLUM – KNRM reddingboot Anna Margaretha van Ameland zit vast in het ijs. Het waddenwater is met de oostenwind van vandaag dichtgevroren. Schuivende ijsschotsen werken mee de vaargeul van de Ballumerbocht naar dieper water te dichten. Er is voor de Anna Margaretha geen doorkomen aan. Net als de twee oude reddingboten in Museumhaven Zeemanshoop, kan ze niet anders dan wachten op de intredende dooi.

Met deze wind duurt dat nog wel even, denkt schipper Theo Nobel. Gisteren was er nog niets aan de hand en vanmorgen zag de schipper dat de geul was dichtgeschoven.

De veiligheid is niet in het geding nu de Anna Margaretha verplicht rust heeft en niet uit kan varen. Helikopters nemen het patiëntenvervoer over en schepen in nood verwacht Nobel deze dagen niet. Er is geen boot op het wad te bekennen behalve de veerboten van Wagenborg. En die varen moeiteloos, weet de KNRM-man. Als de nood aan de man komt varen de boten van Terschelling en Schiermonnikoog uit. Die kunnen nog varen.

>>> beluister hier Theo Nobel op Omrop Fryslân

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *