Raad Ameland unaniem achter Motie Borstonderzoek

Geplaatst op: 18 mei 2021 - Categorie: Alles & Algemeen

BALLUM – De gemeenteraad van Ameland staat als één mens achter een motie over borstonderzoek. Feitelijk gaat Ameland de staatssecretaris van Volksgezondheid een brief sturen en Tweede Kamerleden aan het jasje trekken. Staatssecretaris Paul Blokhuis besloot onlangs om de tijd tussen twee bevolkingsonderzoeken te verlengen van tweejaarlijks naar eens in de drie jaar. Raadsfracties van de gemeente Peel en Maas zwengelden het onderwerp aan en Vrouwen van Nu Ameland schreven een brief aan de raad van gemeente Ameland.

Met de Vrouwen van Nu vindt de Amelander gemeenteraad het ongewenst en onverantwoord om de tijd tussen twee onderzoeken in de bus voor bevolkingsonderzoek te verlengen. De raad meent zelfs dat er genoeg reden is om het onderzoek uit te breiden in plaats van in te krimpen. De gemeenteraad ziet de leeftijdsgrens het liefst van 50 naar 35 jaar bijgesteld. Gemeente Ameland gaat dit onder de aandacht van de Tweede Kamerleden brengen en de staatssecretaris een brief sturen.
De demissionair en toekomstige staatssecretarissen krijgen de motie toegestuurd die maandag 17 mei unaniem door de Amelander raad is aangenomen, waarin behoud van de tweejarentermijn wordt bepleit.

Volksgezondheid meldt dat het momenteel en de komende drie jaar niet mogelijk is landelijk consequent aan de termijn van twee jaar te kunnen voldoen, maar Vrouwen van Nu Ameland vindt de argumenten van de staatssecretaris niet relevant. Wat uit het bevolkingsonderzoek blijkt is belangrijker dan de praktische problemen van de staatssecretaris. Via het bevolkingsonderzoek kan borstkanker in een vroeg stadium geconstateerd worden, waardoor vrouwen meteen een behandeling kunnen krijgen. Hiermee worden levens gered, stelt Vrouwen van Nu.

Greetje de Vries namens Vrouwen van Nu Ameland in de brief: “Wij doen een beroep op u als raadsleden om hierin uw stem te laten horen. Het raakt ons immers allemaal!” De volledige raad is achter de oproep van Vrouwen van Nu gaan staan en dus gaat er een brief naar Den Haag. Vrouwen van Nu ziet het liefst dat veel meer gemeenten in Nederland dit voorbeeld volgen, zodat de staatssecretaris straks een dikke stapel bezwaren tegen zijn besluit heeft liggen.

Landelijk maken ongeveer 1 miljoen vrouwen gebruik van de preventieve voorziening van het bevolkingsonderzoek naar borstkanker.
In Nederland krijg 1 op de 7 vrouwen borstkanker.
Na elk bezoek aan bus bij de BWS in Nes zijn er wel een paar Amelander vrouwen die de diagnose borstkanker krijgen.

Relevante dossiers: Zorg op Ameland
Naar nieuwsoverzicht
Ads door PA
Gesponsorde links:
Hier adverteren?