Putdeksel met WA en Max op Ameland

HOLLUM – Voor De Zwaan ligt een mooie putdeksel met koning Willem-Alexander en koningin Máxima erop. Wat is de herkomst van dit fraaie stuk gietijzer? We zochten het even voor u uit.

De gemeente kreeg het cadeau. Alleen bij De Zwaan in Hollum ligt zo’n putdeksel. Deze locatie is destijds uitgekozen in verband met de herinrichting van het centrum van Hollum.

Het koningspaar is door Fabrikant Aquafix Milieu uit Mijdrecht op een rioolputdeksel gezet en de fabrikant bood alle gemeenten van Nederland kosteloos een speciale kroningsdeksel aan ter ere van de troonwisseling op 30 april 2013.

Het eerste putdeksel werd in april van het troonswisselingjaar in de Dorpsstraat van Mijdrecht aangebracht door burgemeester Divendal. Naast een afbeelding van het paar en het jaartal 2013 staat er ook een klein, goudkleurig kroontje op de deksel. De gemeenten kregen het deksel niet in de maag gesplitst; ze mochten zelf weten of ze de gift aan namen of niet.

Gemeenten konden meer deksels bijbestellen en ook particulieren konden een koninklijk deksel kopen. Van ieder los verkocht puttendeksel ging vijf euro naar stichting Kika.

⇒ lees hier meer over Ameland en de Oranjes

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *