Propellermonument onthuld

BALLUM – Op 12 september 2011 onthult Willem Nagtegaal het propellermonument aan de Jelmeraweg tussen Hollum en Ballum.

Het monument voor de bommenwerper Dixie Flyer B24 Liberator, die op 12 september 1944 is neergestort, bestaat uit een authentieke propeller.

Vijf personen overleven de crash en vier hebben hun leven op Ameland verloren. Zij liggen begraven op de algemene begraafplaats te Nes.

Op initiatief van Hans Bruin is in 2001 een gedenkteken geplaatst. De toenmalige piloot van het vliegtuig heeft dat destijds onthuld. Het gedenkteken is een herinnering aan de tragedie van afgespeeld.

Precies 67 jaar na het neerstorten en bijna 10 jaar na het onthullen van het gedenkteken staat er wederom een gezelschap op de plek. In navolging van Hans Bruin had Willem Nagtegaal het idee om het gedenkteken meer body te geven. Te veel mensen reden aan de plek voorbij. Hij opperde zijn plan in een Dorpsbelang Ballum vergadering. Het idee was om een propeller te plaatsen, identiek aan de propeller van het destijds neergestorte vliegtuig. Leden van Dorpsbelang Ballum werkten het plan uit.

Een propeller van Texel, die eerder door garnalenkotter TX21 uit de Noordzee was opgevist, kreeg op Ameland een plekje als monument. De Texelse families Uitgeest en Van der Vis deden afstand van de propeller en Dorpsbelang Ballum knapte het element op. “Laten we met elkaar de wens uitspreken dat hiermee de oorlog niet wordt vergeten, en dat de volgende generaties ook stil zullen staan bij al het geweld op deze wereld,” zegt Dorpsbelang Ballum.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *