Project SeaBlue in Natuurcentrum Ameland

NES – Vanaf januari is in het Natuurcentrum op Ameland de installatie SeaBlue te zien. Een kunst-, natuur- en educatief project van kunstenaars Gerdie de Jong en Joris Collier. Tot november 2019 werken zij aan de installatie die steeds in ontwikkeling is. Samen met bezoekers van het museum groeit een schone zee op een organische manier uit tot een door plastic bevuilde onderwaterwereld. Het project vraagt op deze manier aandacht voor het fenomeen 'Plastic Soep', een snel groeiend wereldwijd probleem. Plastic afval komt in het milieu terecht en verplaatst zich via wind en water ook tot in de Waddenzee! Daar blijft het liggen op de stranden van de eilanden, op de droogvallende zandplaten en blijft het hangen tussen het zeewier. De plastic soep brengt op die manier ernstige schade toe aan de flora en fauna van het Waddengebied. 

De basis van de installatie is een serene blauwe ruimte waarin een vis wordt geofferd op een altaar. Aan de bezoekers en inwoners van Ameland wordt gevraagd om op het strand gevonden plastic te brengen bij het Natuurcentrum. Voor het centrum staat een levensgrote ijsbeer. Daar kan het plastic in gestopt worden. Bij bezoek aan het museum kan het ook in de vis op het altaar gebracht worden.

Het kunstenaarsduo is elke week aanwezig in het Natuurcentrum om aan de installatie te werken. Op vaste dagen kunnen bezoekers deelnemen aan verschillende educatieve activiteiten. Tijdens diverse workshops gaan deelnemers met gevonden plastic aan de slag. Op een creatieve manier wordt zo de aandacht gevestigd op de toename van plastic afval in onze zeeën en gaan mensen zich misschien meer verantwoordelijk voelen voor hun eigen leefomgeving.

Tentoonstellingen geef ze door via CONTACT of info@persbureau-ameland.nl

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *