Proefboring boven Schiermonnikoog

SCHIERMONNIKOOG – Op Schier en de andere Waddeneilanden maken ze zich zorgen over nieuwe gaswinningsprojecten. Ten noorden van Schiermonnikoog begint binnenkort het Franse gaswinningsbedrijf GDF SUEZ E&P met proefboringen.

Op 7,2 km ten noorden van Schiermonnikoog, ongeveer ter hoogte van paal 11, wil GDF SUEZ E&P tijdelijk een boorplatform bouwen. Vanaf dit platform gaat zij dan drie tot vier maanden proefboringen naar gas doen. Wanneer GDF SUEZ E&P een flinke hoeveelheid gas vindt, gaan ze over op de productiefase.

Voor het boren hiernaar zijn drie opties: (1) er wordt een productieplatform gebouwd op de plek waar de proefboring is gedaan, (2) er wordt een onderzeese leiding gelegd naar het NAM-platform bij Ameland of (3) er komt een productieplatform verder (18,8 km) op zee. Mocht over worden gegaan op gaswinning, dan zal deze winning afhankelijk van de hoeveelheid gas tien tot twintig jaar duren.

Aardgas speelt een hoofdrol in de energievoorziening van Nederland. De Nederlandse overheid vindt het van groot belang dat zoveel mogelijk aardgas uit de Nederlandse kleine velden op de Noordzee wordt gehaald, zodat het volle potentieel aan aardgasvoorraden in de Noordzee wordt benut.

Arjan Berkhuysen, directeur van de Waddenvereniging, waarschuwt voor de gevolgen. De proefboring is een van de industriële activiteiten die effect heeft op het waddengebied dat sinds 2009 Werelderfgoed is. Gas- en zoutwinning kunnen door bodemdaling het gebied zodanig veranderen dat er geen wad meer is, dat het gebied niet meer tweemaal daags droog valt. Het zal dan ook geen werelderfgoed kunnen blijven.

>>> lees hier meer over Aardgaswinning in het waddengebied

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *