Ameland gaat nog meer ondergronds

BALLUM – Ameland gaat niet alleen bij de supermarkten ondergronds maar ook in de buitengebieden. Bij Klein Vaarwater, Kievitsweg en Fenneweg komt een batterij ondergrondse vuilcontainers.

De Fenneweg is beter bekend als Onder de Bosrand en vlak bij wat het Daalders Plakje heet, aan het einde van de Bosweg, is een dijkje afgegraven om plaats te bieden aan de bakken. Er is een enorm gat voor in de grond gegraven, waar deze week vier bakken in zullen verdwijnen. De containers zijn bedoeld voor het restafval, glas en papier van de gasten die verblijven in het buitengebied. In de bakken bij de supermarkten in het dorp kan Ameland haar kranten, vodden en flessen deponeren. Restafval uit het dorp gaat nog gewoon via de rolcontainers.

De mannen, die zowat dagelijks om een uur of 12 bijeenzitten op de leugenbank van ’t Daalders Plakje, vinden hun plekje even niet zo daalders. Dinsdag zijn er maar drie en ze blijven niet lang zitten. Het is een hoop kabaal van alle aanwezige machines en pompen; het dijkje dat nu weg is lag vlakbij hun bank. Als dat straks maar geen stank geeft, zeggen ze tegen elkaar. De mannen verbazen zich erover dat het dijkje zomaar kon worden afgegraven. Zonder vergunning werd de schop in de bosrand gezet. “As we vroeger op de camping een duuntke slechte wouwe, dan kon je soawat een maand achter slot en grendel,” weet een van de drie over de ‘goede oude tijd’ te vertellen. Intussen is die camping zo vlak als een biljart, voegt hij er aan toe en is de wal voor de bosrand weg. Navraag op het gemeentehuis leert dat voor het plaatsen van ondergrondse containers geen vergunning nodig is. “Voor het afgraven van de grond is ook geen omgevingsvergunning nodig, het heeft de bestemming verkeersdoeleinden. In deze bestemming zijn geen voorschriften voor afgraven van grond opgenomen,” laat de afdeling communicatie van de gemeente weten. 

De drie mannen gaan deze dinsdag vroeg naar 'moeke,' naar de aardappels of het tussen-de-middag-broodje. Morgen is er weer een dag, een nieuwe dag om naar 't Daalders Plakje te gaan om even bij te praten over het weer en de ontwikkelingen op het eiland.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *