Prijs voor Amelander voorlezer

KOLLUM – Sanne Otter van IBS Prof. Casimir uit Kollum heeft op woensdag 20  maart 2013  het voorleeskampioenschap van Bibliotheken Noordoost Fryslân gewonnen. Deze wedstrijd werd georganiseerd door Bibliotheken Noordoost Fryslân  Het betrof hier een halve finale van de Nationale Voorleeswedstrijd in Fryslân. Sanne  zal  regio Noordoost vertegenwoordigen tijdens de Provinciale Finale op 9 april in Theater de Skâns in Gorredijk.

Vanaf 13.45  uur streden de zeventien  deelnemers in Kollum  om een finaleplek voor de provinciale finale. Aangemoedigd door hun supporters werden de deelnemers om de beurt door presentator Ingka van Theaterbureau Inkipinki  naar voren gehaald en kort aan het publiek voorgesteld. Vervolgens las ieder een zelf gekozen fragment voor. Terwijl Ingka het publiek vermaakte, trok de jury zich terug. Er werd gelet op zaken als uitspraak, verstaanbaarheid en tempowisselingen.  Ook het contact van de voorlezer met het publiek was belangrijk. Na de twee kwartfinales werd er in de halve finale door de vier beste voorlezers gestreden voor de felbegeerde plek in de halve finale. Na deze spannende strijd werd het verlossende woord door  de juryvoorzitter gesproken.

Sanne las een fragment voor uit het boek “Kappen.” van Carry Slee en werd door de juryleden als de winnares gekozen. Zij las een spannend fragment duidelijk en rustig voor. De zaal was doodstil en ze wist de aandacht vast te houden. De tweede prijs was voor Rick Bergsma van de Burgerschool uit Dokkum. Hij  las een grappig, mooi afgerond fragment voor uit “ Niek de Groot-Brokkenpiloot”. Het boek paste goed bij de voorlezer.

Er was ook nog een gedeelde derde prijs voor Nienke Ytsma van de Kardinaal de Jongschool uit Nes op Ameland en Fleur Rosa Braaksma van basisschool De Rank in Metslawier. Beide wisten de spanning uit het boek goed over te brengen. Al met al was het voor de jury een moeilijke klus.

De Nationale Voorleesdag is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met de Stichting CPNB en de Vereniging van Openbare Bibliotheken.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *