Prachtig kinderboek van Vlieland

VLIELAND – Er is een prachtig kinderboek verschenen over de ramp op Vlieland en Terschelling.

Wat gebeurde er op 19 en 20 augustus 1666 bij onze buureilanden?

We hebben allemaal wel gehoord van en gelezen over de Tocht naar Chatham van 19-24 juni 1667. Nederlandse victorie! Maar we hebben zelden of nooit iets gelezen over het feit of de feiten waarom we die wraaktocht maakten. Die redenen waren: het door de Engelsen veroorzaken van de grootste maritieme ramp ooit in Nederland, bij Vlieland, en het platbranden van het dorp West-Terschelling op 19 en 20 augustus 1666. Waarom vinden we dat niet terug in de Nederlandse geschiedschrijving?  Waarom is daar nog nooit uitvoerig over geschreven? Vlielandkenner en geschiedschrijver Jan Houter van het gelijknamige eiland en historicus dr. Anne Doedens uit Maartensdijk begonnen daartoe in het najaar van 2010 een uitvoerig onderzoek. Op 16 oktober a.s., tijdens de tweejaarlijkse Admiraalslezing in het Rijksmuseum te Amsterdam, hebben beide auteurs het eerste exemplaar van hun wetenschappelijke boek ‘1666: de ramp van Vlieland en Terschelling’ overhandigd aan de Commandant der Nederlandse Zeestrijdkrachten, vice-admiraal Matthieu Borsboom.

Houter en Doedens hebben veel bijzondere zaken ontdekt. Daartoe hebben zij o.a. de nationale archieven van Engeland en Frankrijk doorgespit in Londen en Parijs. Maar ook heel veel andere archieven. Steeds enthousiaster werden de onderzoekers. Geheimschrift over Vlieland in Parijs, maar in Londen een scala aan materiaal, zowel Engels- als Nederlandstalig. “Dit is puur nieuwe Nederlandse geschiedenis. Een geheel andere visie op de geschiedenis van de Gouden eeuw”, zegt Jan Houter enthousiast. Anne Doedens: ”Waar vinden we ooit iets over het feit dat er toch in één dag tijd 170 handelsschepen in ’t Vlie bij Vlieland in de brand gingen.  De Beurs in Amsterdam ging drie dagen dicht, Amsterdamse handelslieden wilden het huis van Michiel de Ruyter in Amsterdam in de brand steken. De verbrande schepen vertegenwoordigden met hun aan boord zijnde handelswaar een waarde die gelijk was aan de omzet van de gehele Engelse oorlogsmachine in dat jaar! 

Houter: “En dan te weten dat terwijl Michiel de Ruyter en Cornelis Tromp in Zeeland samen een grote vete uitvochten, naar aanleiding van het volgens De Ruyter laffe optreden van Tromp bij de Tweedaagse Zeeslag tegen de Engelsen op 4 en 5 augustus 1666, de Engelsen maar vrij op konden zeilen richting Vlieland en Terschelling. Want dat was hun doel. In de eerste plaats het voor de zeegaande en binnenkomende handelsschepen zeer belangrijke Vlieland, dat toen een echte gouden eeuw beleefde, plat te branden. En als het daarna kon, ook nog eens het dorp West-Terschelling. De Nederlandse verrader Laurens van Heemskerk speelde bij het binnenvaren van het smalle vaarwater Stortemelck een belangrijke rol. Intussen was de admiraal Holmes ook te weten gekomen dat er zoveel handelsschepen klaar lagen om uit te varen. De Engelsen hebben toegeslagen. De Vlielander schipper Heldt kon daar in zijn eentje ook niets aan doen. Een jaar later kwam de Nederlandse wraak. Maar eerst blameerden we ons ook nog eens tegenover Duitsland. Over dit alles is nog nooit geschreven.”                                                                                                                                                                                        Houter en Doedens hebben een geweldig interessant boek weten te schrijven over een tot nu toe onbekende geschiedenis, waarbij ook nog eens vele honderden mensen het leven lieten. Het voorspel, het tragische gebeuren en de wraak van Nederland, worden uitvoerig beschreven. De auteurs hebben ook gebruik kunnen maken van een authentiek getuigenverslag, geschreven door de Vlielandse dominee toen des tijds, Frans Esausz. de Heussen.

Het boek dat op 16 oktober het daglicht zag is een wetenschappelijk boek. Op 4 en 5 juli a.s., tijdens Sail Harlingen, verschijnt het publieksboek, een veel makkelijker te lezen boek. Beide boeken worden uitgegeven door Uitgeverij Van Wijnen uit Franeker.

Voor de scholen in Harlingen, op Vlieland en Terschelling is er een speciaal schoolproject gestart.

Kitty Nooy uit Amsterdam heeft een spannend kinderboek geschreven. Dit boek is op prachtige wijze geïllustreerd door Frans Schot, oud directeur van '’t Behouden Huys' op Terschelling. Het is deze week uitgekomen. Het is gedrukt en wordt uitgegeven door Flevodruk Harlingen. Voor Pasen kan het al in de boekhandels in Nederland liggen. De verkoopprijs van dit boek bedraagt Euro 12,50.      

>>> lees hier meer over 1666 – De ramp van Vlieland en Terschelling

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *