Populaire Kroningsvlag met Oranje Strik

Bol.comDOKKUM – Op vrijdag 12 april heeft de Dokkumer Vlaggen Centrale een Oranje Strik ontvangen uit handen van de Commissaris van de Koningin van Friesland, John Jorritsma. Een officiële erkenning namens het Nationaal Comité Inhuldiging, speciaal voor de ontwikkeling van de populaire Kroningsvlaggen. Naast grote belangstelling uit Nederland ontvangt DVC aanvragen uit landen over de hele wereld. Sinds de presentatie van de Kroningsvlag eind januari zijn er al meer dan 75.000 exemplaren verkocht.

De Dokkumer Vlaggen Centrale draait overuren om te kunnen voldoen aan de vraag naar de Kroningsvlag. Naast de productie van ruim 50.000 Kroningsvlaggen, zijn er ook speciale zwaaivlaggen ontworpen, waar al 25.000 stuks van zijn gemaakt. Ook de vraag naar de Nederlandse driekleur is flink gestegen. Robert-Jan Hageman, algemeen directeur: ‘Het is een verdubbeling. Minister-president Mark Rutte heeft voor 30 april een speciale vlaginstructie afgekondigd. Daardoor verwachten we dat meer Nederlanders de vlag uithangen.’ Uit eerder onderzoek van onderzoeksbureau TNS NIPO bleek dat 33% van de Nederlanders op Koninginnedag de vlag uithangt. In Rotterdam, Den Haag en Amsterdam was het vlagpercentage met 25% het laagst. ‘We verwachten dat dit percentage nu veel hoger ligt, omdat de inhuldiging in Amsterdam plaatsvindt.’

De grootste Kroningsvlag van Nederland is 6 x 9 meter en hangt bij New Babylon in Den Haag. Met 158 meter is dit de hoogste vlaggenmast in Nederland. Hageman: ‘Het is mooi om te zien dat wij op deze manier een bijdrage kunnen leveren aan de inhuldiging. De Nationale Oranje Strik is dan ook de kroon op ons werk. Wij hopen dat alle steden op 30 april rood, wit, blauw en oranje kleuren.’

Het ontwerp van de vlag is uitgegroeid tot een nationaal beeldmerk voor de inhuldiging van Willem-Alexander op 30 april. Op aanvraag stelt DVC het beeldmerk beschikbaar aan andere organisaties en Oranje verenigingen. Daardoor zijn ook mokken, onderzetters en muismatten met het beeldmerk van de Kroningsvlag verkrijgbaar.

>>> lees hier meer over de Troonwisselingsvlag

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *