Plastic Soup Surfer: eerste directeur gerechtsdeurwaarder bekend

LEIDEN – Albert Heijn directeur Cees van Vliet is de eerste directeur die het door de gerechtsdeurwaarder te overhandigen 'Plastic Soup Surfer desbewustheidsexploot' in ontvangst zal moeten nemen. Dat staat voor woensdag 29 november op de planning. Bij het hoofdkantoor van Albert Heijn in Zaandam. Er volgen in de komende twee weken nog tien directeuren van supermarkten en frisdrankmaatschappijen.

Wat er staat te gebeuren

De Gerechtsdeurwaarder zal het desbewustheidsexploot plus onderzoeken en begeleidend schrijven 'betekenen' aan directeur Cees van Vliet. Plastic Soup Surfer Merijn Tinga zal de gerechtsdeurwaarder vergezellen.

Voortraject

Afgelopen maanden heeft Tinga achter de schermen gesprekken gevoerd met alle hoofdrolspelers in het statiegelddossier; de supermarkten, frisdrankmaatschappijen en brancheverenigingen.

Tinga: “Wat mij in deze gesprekken is opgevallen is dat bedrijven (supermarkten evenals frisdrankmaatschappijen) zich niet vertegenwoordigd zien in de starre opstelling van hun brancheverenigingen waar het gaat om statiegeld en de uitbreiding hiervan. Terwijl het juist de brancheverenigingen zijn die gehoord worden door de politiek en de besluitvorming beïnvloeden.”

Dialoog

“Albert Heijn is het grootste en machtigste lid binnen de supermarktbranchevereniging (CBL). Albert Heijn bestuurder Cees van Vliet is de enige van de elf directeuren die niet is ingegaan op mijn uitnodiging tot dialoog. De enige van de elf directeuren waarmee ik geen contact heb gekregen ondanks herhaalde verzoeken van mijn kant.

De heer Van Vliet is afgelopen week op de hoogte gesteld van de komst van de gerechtsdeurwaarder op woensdag. Het is aan de heer Van Vliet om te bepalen hoe hij de gerechtsdeurwaarder en/of eventueel de Plastic Soup Surfer wenst te ontvangen.”

Debewustheidsexploot

Het door de gerechtsdeurwaarder af te leveren 'debewustheidsexploot' is een juridisch stuk dat afkomstig is uit het patentrecht en nu -uniek in de wereld!- zal worden toegepast op een milieukwestie; de plasticvervuiling.

In dit stuk wordt de directeur bewust gemaakt van de gevaren en gevolgen van 'zijn' plasticafval als dit in het aquatisch milieu terecht komt. Het doet een direct moreel appel op hem. In het stuk worden maatregelen voorgesteld; bijvoorbeeld de invoering van statiegeld als effectief middel om te voorkomen dat plastic wegwerp drankverpakkingen in het milieu terecht komen.

Kies je als directeur en onderneming plastic te gebruiken als verpakking en weet je dat er kans is dat het als zwerfafval kan eindigen in de gracht, strand of zee dan behoor je volledige verantwoordelijkheid te nemen. Omdat in principe elk stuk plastic verpakking dat in het milieu belandt teveel is. Plastic breekt namelijk niet biologisch af. Bacteriën en schimmels kunnen plastic niet verteren met als gevolg dat plastic door verweringen en UV afbrokkelt in kleinere stukjes. Het hoopt op in onze zeeën en oceanen en word opgenomen in de voedselketen.

Vervolg

Na Albert Heijn zullen de gerechtsdeurwaarders in de komend twee weken – voor 13 december – nog langs gaan bij: Coca Cola, Pepsico, Heineken, Bavaria, Spadel (SPA), Vrumona, Jumbo, ALDI, LIDL, Superunie (verenigde supermarkten).

De Plastic Soup Surfer heeft in de gesprekken van de afgelopen weken gestreefd om het gerechtsdeurwaardersmoment een positieve draai tegen geven door de bedrijven uit te nodigen gezamenlijk een duidelijk standpunt over statiegeld te laten innemen. De Plastic Soup Surfer staat nog altijd open voor deze optie.

Plastic Soup Surfer Merijn Tinga uit Leiden voert acties om burgers, bedrijven en bestuurders bewust te maken van het plastic probleem. Hij surfte onder meer langs de Nederlandse kust op een van plastic strandafval gemaakt surfboard. Surfers van Ameland begeleidden hem van Ameland naar Schiermonnikoog.

→ Tik Merijn Tinga in bij ZOEKEN om meer over de Plastic Soup Surfer en zijn acties te lezen

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *