Plastic Jagers op Ameland

NES – In de jachthaven van Nes ligt het negen meter lange houten jacht van Merijn Tinga, Bregtje Vlasbom en hun kinderen Jildou (8) en Fedde (5). Ze zijn nu viereneenhalve maand onderweg, van Nederland naar Noorwegen, Zweden, Finland en Estland. Over anderhalve week zijn ze weer thuis. De tussenhaven Nes doen ze aan omdat er wat ruig weer op komst is. Merijn Tinga kent Ameland en enkele Amelanders van zijn Plastic Soup surftocht, vorig jaar september. Hij wil nog graag een tochtje surfen met zijn Amelander surfmaten.

Als Soupsurfer vraagt Tinga aandacht voor het plastic afval probleem in de zee en als Plastic Jager vaart hij met zijn vrouw en kinderen om vooral kinderen te informeren over het plasticafval. Tinga nam tijdens de reis elke dag een monster van het water. Met een sleepnet viste hij aan het wateroppervlak en van elke locatie stopte hij de vangst in een potje. Dat gaat deze week naar Texel, naar het NIOZ, het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee, waar hij de proeven voor verzamelde. Het NIOZ gaat er verder onderzoek naar doen.

Om kinderen bij de problematiek te betrekken en bewust te maken over de grote hoeveelheid plastic die overal ronddrijft een aanspoelt, maakt Tinga met Jidou filmpjes. “De gevolgen van plastic-afval in zee is complex, maar de oplossingen zijn kinderlijk eenvoudig,” is op de website van plasticjager.nl te lezen. Jildou laat in een van de filmpjes zien hoeveel restanten van opgelaten ballonnen ze verzamelde in een klein stukje riet. De lintjes en rubberrestjes blijven er in hangen. Ze ziet ook een dode bruinvis en hoopt niet dat de bruinvis is doodgegaan door het eten van die ballonrestjes. De oplossing van dit probleem? Gewoon bij festiviteiten geen ballonnen meer loslaten. Een feest kan ook zonder ballonnen feestelijk zijn.

De familie heeft in de afgelopen maanden heel wat meegemaakt. Ze hebben mensen gered, in stormen gevaren, gezwommen in zee en plastic gezien. Heel veel plastic. Het meest schokkende vonden ze wel dat er zelfs op prachtige onbewoonde eilandjes plastic lag. Een broodzak van een bakker uit Urk, bijvoorbeeld. Ze hebben hier en daar een strandschoonmaakactie gehouden, maar er is overal zoveel plastic afval te vinden, dat alles opruimen hun pet verre te boven ging. Daarom zoeken ze het in aandacht voor het probleem. De openhartige ervaringen van de 7-jarige Jildou, die tijdens de reis 8 werd, staan centraal in dit project. Jildou en Fedde hebben een magnifieke reis gehad, waarvoor ze bijzonder verlof van school kregen: de reis was langer dan hun zomervakantie. Aan boord kregen ze les van hun ouders, maar het meeste leerden door de reis zelf. De kusten die ze zagen, de mensen die ze hebben ontmoet, de dieren die ze hebben gezien, het water waarin ze niet hebben gezwommen omdat het er te vies was en het water waarin ze heerlijk hebben kunnen zwemmen. 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *