Plan van Sander Dekker betekent einde Omrop Fryslân

DEN HAAG – Staatssecretaris Sander Dekker van media wil nog dit jaar de Stichting RPO (Regionale Publieke Omroep) oprichten. De nieuwe organisatie krijgt de opdracht om alle regionale omroepen nauw te laten samenwerken om de 17 miljoen euro bezuinigingen met ingang van 2017 te kunnen realiseren. Dekker stuurde vandaag een wetsvoorstel met die strekking naar de Tweede Kamer. De staatssecretaris heeft er geen fiducie in dat de al bestaande Stichting ROOS van de dertien omroepen de organisatie die hij voor ogen heeft weet te vormen.

De RPO gaat in 2016 aan de slag als kwartiermaker voor de regionale omroepen. Voor komend jaar verandert de rol van de regionale omroepen nog niet. De RPO krijgt een dagelijks bestuur van minstens drie leden en wordt in het voorstel van Dekkers het enige aanspreekpunt over de regionale omroepen voor het ministerie van OC en W. De RPO wordt ook de enige concessiehouder voor de regionale omroepen.

Als het voorstel van Dekker wordt aangenomen is de zelfstandigheid van Omrop Fryslân van de baan. In Fryslân wordt druk actiegevoerd door ondermeer de Freonen fan Omrop Fryslân en de Ried fan de Fryske Beweging. Ook de Provincie Fryslân  meent dat de Omrop een zelfstandige positie met een eigen bestuur moet behouden.

Directeur Jan Koster van Omrop Fryslân neemt het voorstel van Dekkers vooreerst voor kennisgeving aan. Stichting ROOS is volgens Koster nog in bespreking met de omroepen uit de regio. Begin volgende week wordt er meer duidelijkheid verwacht.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *