Plagwerkzaamheden Oerderduinen

OERD – In de Oerderduinen zijn de plagwerkzaamheden gestart. In het kader van het project 'Duinherstel Ameland' wordt er de komende periode geplagd.

Duinherstel

Eerder zijn er binnen datzelfde programma werkzaamheden uitgevoerd in de Zwanewaterduinen, Roosduinen, Jan Roepesheide en op `t Oerd. Programma 'Duinherstel Ameland' is een samenwerking tussen Staatsbosbeheer, It Fryske Gea, de Vennoot, RWE en NUON.

Plaggen

In de Oerderduinen, beheersgebied van It Fryske Gea, wordt nu een gebied van ca. 11 hectare geplagd. Tevens wordt er een kerf (inkeping in de duinen) gegraven in de zeereep.

Het doel van de werkzaamheden is om wind en water meer kans te geven vat te krijgen op de duinen waardoor vergrassing wordt voorkomen en de duinen in beweging blijven. Uit monitoring van It Fryske Gea is gebleken dat de eerder gegraven kerven goed functioneren; de wind waait er goed doorheen.

De werkzaamheden worden uitgevoerd door Aannemersbedrijf Nagtegaal uit Ballum en nemen enkele weken in beslag. Begeleiding van de uitvoering vindt plaats door Eelerwoude B.V.

Stikstof

Stikstof, afkomstig van energiecentrales en auto's, slaat neer op de grijze duinen. Eén van de gevolgen is vergrassing. Door de bovengrond te verwijderen (plaggen) wordt naast het gras ook een deel van de stikstof uit de bodem gehaald. 

 

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *