Pimp je gazon: door minder te maaien een mooiere tuin

BRUGGE – Een nieuwe lente, een nieuw tuinseizoen. Dankzij de lockdown zijn we massaal beginnen tuinieren, wat een zeer goede zaak is. Tuinieren helpt tegen depressie en vermindert stress, meer nog, het boost je imuunsysteem.

Vorig jaar heeft heel Vlaanderen mogen kennis maken met de ByeByeGrass campagne dankzij ambassadeur Bartel Van Riet, die op Eén een betoog hield voor avontuurlijke gazons. Ook dit jaar vragen ze iedere Vlaming om nog eens goed na te denken over hun pelouze.

Voor velen is tuinieren gelijk met het perfect trimmen van het gazon, maar ByeByeByeGrass komt met een gloednieuwe campagne om je op andere gedachten te brengen. “Met Pimp Je Gazon willen we mensen tonen dat er veel meer uit ons geliefd pelouzeke te halen is” zegt Louis De Jaeger, bezieler van ByeByeGrass.

De bijtjes en vlinders komen de laatste tijd in grote problemen omdat ze te weinig bloempjes vinden. Bijna één tiende van Vlaanderen bestaat uit privé tuin. Wat wij dus in onze privétuin doen maakt een enorm groot verschil, te weten dat een perfect gazon een groene woestijn is.

“Het is een campagne waar we door minder te doen meer kunnen bereiken”, lacht De Jaeger. “We kunnen toch beter met onze kinderen of met ons lief spelen in plaats van die luide grasmaaier te duwen en de buren en ons gezin te terroriseren”. ByeByeGrass is helemaal niet tegen gazon, wel voor een ander beheer ervan.

Met enkele zeer simpele tips helpt Pimp Je Gazon verder om je gazon naar een hoger niveau te tillen:

  • Zet één vierkante meter af en laat het groeien
  • Verwijder een deel van je gazon en zaai een bloemenweide in
  • Maai maar om de drie à vier weken
  • Verwijder het maaisel, zo komen er meer mooie bloempjes
  • Laat bloempjes en mos staan, ze zorgen dat je gazon veel sterker is en beter tegen de droogte kan.
  • Vaste planten, struiken en bomen zorgen voor schaduw en vragen veel minder onderhoud.

Met de Pimp Je Gazon poster is het zeer simpel om met je huisgenoten tuinhacks toe te passen. Het is het ideale moment en ook zeer fijn om te doen. “Doe het zeker voor de bijtjes en voor je eigen plezier, maar doe het ook om te besparen op je waterrekening” klinkt het.

De grootste bloemenweide: iedereen zaait mee

Op zaterdag 25 april organiseert ByeByeGrass de grootste bloemenweide zaai actie waarbij ze iedereen oproepen om in hun eigen tuin een stukje bloemenweide in te zaaien. “Als iedereen één vierkante meter zou inzaaien hebben we er in één klap een nieuw natuurgebied bij.”

Wedstrijd

ByeByeGrass organiseert een wedstrijd voor de mooiste gazon-make-over. Vandaag een foto nemen van hoe je gazon er nu uit ziet en op 15 juni een foto nemen van wat er veranderd is en ByeByeGrass taggen. De winaar wint een wildpluk reis naar het noorden van Frankrijk, voor wanneer we weer mogen reizen na Corona.

Toolkit voor gemeentes

ByeByeGrass heeft een gratis toolkit voor gemeentes ontwikkeld waarmee ze via hun eigen sociale mediakanalen burgers kunnen tips geven: hoe krijg ik een bij- en budgetvriendelijker gazon.

lees hier: Eten uit je eigen tuin

lees hier over een Watervriendelijke tuin

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *