Pieterburen vermijdt liefst opvang

PIETERBUREN – Zeehondencentrum Pieterburen focust deze zomer op educatie vermijden van opvang. Er is van alles te beleven en bezoekers kunnen meekijken in de dagelijkse verzorging van de zeehonden in de opvang, maar het Zeehondencentrum heeft het liefst zo min mogelijk zeehonden in de opvang. Pups die nu geboren worden en soms op het strand liggen zonder moeder, zijn vaak gezonde jonge dieren die wachten tot hun moeder is uitgevist. Mensen die zeehondjes zien liggen moeten ze met rust laten en afstand houden.

Focus activiteiten op voorkomen opvang 

Deze zomer focust Zeehondencentrum Pieterburen nog meer op wat er voorafgaat aan het opvangen van zeehonden. Zo is het bezoekerscentrum van de opvang afgelopen week vernieuwd en biedt het nog meer informatie over het observeren van zeehonden, wat iemand kan doen wanneer diegene een zeehond in het wild tegenkomt, maar ook wat de impact van de mens op het kustgebied is. Denk daarbij bijvoorbeeld aan plastic soep en verstoring van wilde dieren. De extra activiteiten die het centrum deze zomer organiseert nodigt bezoekers uit om op speelse en interactieve wijze hier meer over te leren. 

De Kraak in première

Deze week is de ruimtelijke installatie De Kraak voor het eerst te bezoeken. Kruip in een van zijn schelpen en luister naar de verhalen van reuzenoctopus De Kraak. In tien verschillende animatiefilms word je meegenomen in ontmoetingen tussen mensen en onderwaterwezens. Ze kunnen ons iets leren over hoe we als mensen om kunnen gaan met de zee, de Wadden en de kust. Deze bijzondere installatie vol onderwaterverhalen past heel goed bij Zeehondencentrum Pieterburen. In het centrum ligt steeds meer de nadruk op samen leren over de relatie tussen ons als mensen, de dieren en planten van de Wadden. Het centrum ziet de zeehond als graadmeter van de Waddenzee. 

De Kraak is vanaf zaterdag 16 juli tot en met zondag 18 september te zien voor bezoekers. 

Meer aandacht voor de zeehondenwachter

Sinds dit jaar zijn de opgeleide zeehondenwachters actief voor de drie zeehondencentra in Nederland. Zij spelen niet alleen een belangrijke rol in het wel of niet opvangen van een zeehond, maar ook in het onderwijzen van het publiek. Des te belangrijker om ook in het bezoekerscentrum in Pieterburen hier aandacht aan te besteden. Uiteraard is hier rekening mee gehouden in de vernieuwing. Ook wordt er voor kinderen de “word een zeehondenwachter” show georganiseerd. Zo kunnen ze spelenderwijs erachter komen hoe de zeehondenwachter werkt en wat ze kunnen doen wanneer ze een zeehond in het wild tegenkomen. 

Bron Zeehondencentrum Pieterburen

Zeehondencentrum Pieterburen voor het melden van een zeehondje kan via 0595 526 526 – hou afstand – hou de hond aan de lijn

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *