PFAS in duinen door sea spray

HOLLUM – Drinkwaterbedrijf Vitens, het waterleidingbedrijf voor Ameland, heeft PFAS gevonden in enkele waterputten op het eiland. PFAS staat voor Per- en polyfluoralkylstoffen, niet afreekbare en schadelijke stoffen voor mens, dier en milieu. Vitens hanteert strenge kwaliteitsnormen. De waarde die in duinen van Ameland is aangetroffen is niet schadelijk voor waterdrinkers, stelt Vitens. "Geen zorgen, het is echt veilig", zegt woordvoerder Jessica Winkelhorst. Later dit jaar gaat Vitens wel een extra zuiveringsstap inbouwen om het PFAS uit het water te zuiveren. De PFAS zou zijn overgewaaid uit zee en door sea spray in de duinen zijn neergedaald, waterdruppeltjes die met harde wind het land opwaaien. 

Vitens voert continu onderzoek uit in de waterwingebieden. Zoals het nu geregeld is kan Ameland nog wel 10 tot 50 jaar vooruit, maar de drinkwatervoorziening op het eiland is een zorgenkind. Vooral in de zomer stijgt de vraag naar water. Verzilting en extreme weersomstandigheden met grotere periodes van droogte komen daar bovenop. Als die vraag blijft stijgen en de tijden van droogte blijft uitbreiden kan Vitens met de huidige vergunningen de waterleverantie niet blijven garanderen. Het is de provincie die de vergunning afgeeft. Naast uitbreiding van de vergunning, die er nog niet is, steekt Vitens in op drinkwaterbesparing. Het drinkwaterbedrijf roept op om, zeker in droge tijden, geen auto's te wassen, geen tuintjes te sproeien, kort te douchen en in het algemeen zuinig om te gaan met drinkwater. In natte perioden kan het regenwater worden opgevangen in regentonnen, om daarmee de planten te bewateren en wc door te spoelen.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *