Peuters op avontuur door het Natuurcentrum

NES – Kinderen van peuterspeelzaal Ons Hol en kinderdagverblijf Eb en Vloed ontbijten in het Natuurcentrum in Nes. Een verslag van de leidsters van de peuterspeelzaal en kinderdagverblijf.

“Om 9.00 uur komen alle kinderen aan in het natuurmuseum. Irma Marinus heet ons van harte welkom in het natuurcentrum. Jasjes op de kapstok en dan mogen we met z'n allen naar de zaal waar het grote aquarium is.

Wauwie, wat een mooie vissen zwemmen er in dit grote aquarium! Hier een kleine haai, daar een mooie platvis en nog een paar andere visjes. Lucas, Marit en Femke zien de mooiste vissen voorbij zwemmen, “Kijk juf”, roept Lucas enthousiast, “daar zwemt een platte vis!” Terwijl de kinderen de vissen bewonderen, delen de juffen en hulpouders de broodjes uit.

Elena, Sanne en Nikai hebben niet zo'n trek in de heerlijke broodjes, het is veel te leuk en een beetje spannend zo dicht bij al die grote vissen. Femke en Tjerk gaan helemaal bovenin de zaal zitten, zo kunnen ze de vissen nog beter zien. Als we allemaal ons picknickontbijtje op hebben, gaan we op de mooie gekleurde zitzakken voor het grote aquarium zitten. Dan komt Joop de Jong met een heel mooi boek: De kleine walvis. Joop de Jong leest prachtig voor en de kinderen luisteren aandachtig tijdens het verhaal.

Het boek gaat over het jongetje Boy, dat samen met z'n vader op het strand woont met zes katten. De vader van Boy is visser en gaat 's ochtends heel vroeg van huis en komt pas 's avonds laat weer terug. Na een storm ligt er iets op het strand. Wat zou het zijn? Een stuk hout? Een schoen? O nee, dat is gek, het is een kleine walvis. Boy neemt de walvis mee naar huis. De kleine walvis hoort eigenlijk in de zee, dus bedenkt Boy een heel goede oplossing, hij doet de kleine walvis in het bad en hoopt dat z'n vader het niet merkt.

Als het verhaal uit is mogen we van Irma en Joop op avontuur door het Natuurcentrum. We mogen overal kijken. Er is zand waar we mee mogen spelen. Adriaan en Tjerk tekenen in het zand een huis, Lana tekent een zandkasteel, Doutzen zit achter een 'duin' heerlijk in het zand te spelen, en Iwan draait heel hard aan een zwengel om te zien hoe de zon schijnt. Hanna aait een konijn, en er is ook een soort strand met twee mooie strandstoelen. Milou en Naut gaan heerlijk in de strandstoelen liggen, maar zij zijn niet de enige kindjes die even lekker willen zonnebaden in de strandstoelen, al snel staat er een wachtrij. Hee, dat is handig! Er hangt ook een telefoon bij het strand. Milou belt even naar huis om te vertellen dat het zulk mooi weer is, Ella belt met opa en oma en Aranka belt naar mama dat ze zulke lekkere broodjes hebben gegeten. Dan is het tijd om verder te gaan met ons avontuur. We mogen met de lift.

Ojee, dit is wel een beetje erg spannend, zo'n klein kamertje waar je in moet en die dan gaat bewegen. Eenmaal boven gaan de deuren weer open, en wow dat is mooi! Er staan allemaal verschillende vogeltjes en andere dieren achter glas. Er ligt een grote zeehond languit, en verderop dragen twee mannen een bruinvis. Ook hier zwemmen echte vissen, zeesterren en krabben rond in twee aquariums.

Terug naar de lift, op naar ons laatste spannende avontuur. De walvis die buiten staat. 

Eerst nog even een groepsfoto en dan gaan we naar binnen. Heel stoer lopen we met z'n allen de vinvis in, maar eenmaal binnen is het toch wel superspannend. We horen allemaal geluiden in de buik van de walvis. Indy en Fianne gaan alvast weer terug naar de uitgang en ook Jaap kiest snel voor de weg naar buiten. Als we allemaal weer buiten zijn, gaan we weer naar de zaal met het aquarium. Daar kunnen we ook nog een klein rondje maken, waar we langs allemaal kleine aquariums lopen. Eelco ziet een dier dat op een zeepaardje lijkt, het is een zeenaald. En Jaecx, Jordi, Siem en Anna zien babyrogjes. Als we klaar zijn met ons laatste rondje in het avontuurlijke museum, komen de papa's en mama's er ook alweer aan.

Bedankt Natuurcentrum Ameland voor dit spannende en prachtige avontuur!”

Team Peuterspeelzaal Ons Hol en Eb en Vloed

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *