Peuken in de (zak) asbak

BALLUM – Ameland heeft een structureel rook- en stookverbod. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders begin juli besloten. Het verbod geldt voor de periode 1 mei tot en met 14 september. Het is namelijk niet wenselijk dat er gerookt wordt in natuurgebieden, stelt het college. Voor rokers die het sigaretje niet kunnen missen is een zakasbakje een uitkomst. Dan hoeven de peuken niet in de berm te worden gegooid en kan de nasmeulende peuk nooit de bron van een brand worden. Met de aanschaf van een zakasbakje is Ameland meteen van de giftige peuken af: één peuk in het rioolputje vervuilt tientallen liters water. Met een zakasbakje of een stormasbak is die vervuiling heel eenvoudig te voorkomen. 

In het algemeen geldt dat in natuurgebieden met bos, heide, en/of gras(duinen) de kans op natuurbrand toeneemt bij droog weer. Een natuurbrand kan zich in droge periodes zeer snel en onvoorspelbaar ontwikkelen en uitbreiden, maar ook bij minder droge periodes is het risico hoger dan in andere gebieden. De laatste jaren komt het steeds vaker voor dat de Veiligheidsregio fase 2 (extra alert) afkondigt voor natuurbrandrisico. Met het instellen van een structureel rookverbod voor een langere periode hoeft er niet telkens een afweging te worden gemaakt over het wel of niet instellen van een rookverbod.

Het is ook verboden om in de openlucht afvalstoffen te verbranden of anderszins vuur aan te leggen, te stoken of te hebben. Dit wordt ook wel het stookverbod genoemd.

Het college kan van dit verbod ontheffing verlenen voor het aanleggen van kampvuren op het Noordzeestrand en heeft in dit verband besloten om jaarontheffingen te verlenen aan bestaande ontheffinghouders en overige professionele recreatieondernemers die bedrijfsmatige activiteiten op het strand ontplooien, maar geen ontheffingen meer te verlenen aan individuele burgers. De afgelopen en mogelijk toekomstige droge zomers (veiligheid) en de duurzaamheidsgedachte (milieu) dragen bij in de overwegingen van het college.

het filmpje hieronder getuigt ervan dat het rookverbod te vaak wordt genegeerd – opgenomen terwijl het rookverbod al gold – hier kan een zakasbakje uitkomst bieden. Op het terras is deze goed te gebruiken, de peuken waaien er niet uit. Amelander winkels hebben hem in het assortiment.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *