Herdenking verdronken paarden Ameland

HOLLUM – Op 14 augustus is het 40 jaar geleden dat acht paarden op tragische wijze verdronken tijdens een reddingsoperatie. Dat feit wordt die dag op Ameland herdacht.

Bij de reddingsactie van het Duitse zeiljacht de Windspiel 4 op 14 augustus 1979, verdronken acht reddingbootpaarden bij de lancering van de reddingboot. Na de lancering werden de dieren mee de diepte in gesleurd door de zes ton zware bootwagen die in een mui terechtkwam. De paarden zijn in de duinen begraven, naast het pad dat naar het strand leidt. 

De paardenreddingboot werd daarna met nieuw getrainde paarden nog tot 1988 ingezet voor reddingsacties. Daarna werd de motorstrandreddingboot vervangen door moderner en sneller materieel van de KNRM. 

De traditie van 180 jaar oud om met behulp van paarden de reddingboot te lanceren, is op Ameland blijven bestaan. Vanaf 1988 organiseert Stichting Paardenreddingboot jaarlijks een tiental demonstraties waarbij paarden ingezet worden. 

Veertig jaar geleden ging 's avonds tegen 20.00 uur de stoomfluit van de melkfabriek af ten teken dat er een schip in nood was. Voor de bemanning, voerlieden en walmedewerkers het sein dat ze in actie moesten komen. De Paardenreddingboot moest uit! 

Net als 40 jaar geleden zal de reddingboot op 14 augustus, om 20.00 uur, vanaf het boothuis bij het Maritiem Centrum Abraham Fock vertrekken en wordt een demonstratie verzorgd. 

Op de route naar het strand wordt bij het paardengraf aandacht geschonken aan de verdronken paarden, met het leggen van bloemen door de gemeente Ameland en de Stichting Paardenreddingboot. Daarna vindt op het Suudwest de lancering van de reddingboot op de oude vertrouwde wijze plaats. 

20.00 uur Aanvang demonstratie en start vanuit het boothuis bij het Maritiem Centrum 

20.10 uur Korte stop bij het graf van de verdronken paarden, kranslegging burgemeester Gerard van Klaveren en Jan de vries namens de stichting Paardenreddingboot 

20.25 uur Voortzetting van de route 

20.30 uur Demonstratie op het Suudwest

lees hier ook over de Paardenreddingboot

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *