Personeel De Stelp zeer ongerust

BALLUM – Het personeel van De Stelp is zeer ongerust over de ontwikkelingen rond het zorgcentrum. Afgelopen woensdag kwam Pasana naar Ameland om met het personeel te spreken en dat stelde de medewerkers geenszins gerust. Ze gaven massaal acte de presence op de raadscommissievergadering van maandag 7 april. Drie fracties (PvdA, ABA, VVD) stelden er tijdens het vragenhalfuurtje een vraag over aan het college: “Hoe zit het met De Stelp?”

Het personeel is bevreesd voor uitkleden van de voorzieningen. Er is zelfs sprake van dat de keuken uit De Stelp verdwijnt, dezelfde keuken die keer op keer geroemd en geëerd is om zijn uitstekende kwaliteit. Afgelopen jaren was een nieuw gebouw het onderwerp en nu blijkt dat de personeelskosten veel te hoog zijn.

Wethouder Nico Oud schetst een situatie waarin hij maand na maand een afspraak met Pasana probeert te maken om met elkaar rond de tafel te zitten. Telkenmale worden de gesprekken uitgesteld, waardoor de stand van zaken voor de eilandbestuurders niet helder is. Ook de directeur van het Zorgkantoor geeft niet thuis voor overleg.

De raadsleden dringen aan op een extra bijeenkomst waarin ze worden bijgepraat. Wethouder Oud heeft nu voor half mei een afspraak met Pasana in de agenda staan en wil daarna in een besloten raadsbijeenkomst de raadsleden verder informeren. Ameland weet daarmee nog niet hoe het komt met de ouderenzorg. Woningen die bestemd zijn voor ouderen staan leeg, ouderen blijven langer thuis en Thuiszorg en verpleegzorg zijn elkaars concurrenten geworden. Wethouder Oud klinkt tamelijk wanhopig: “We moeten proberen de Thuiszorg en verpleegzorg in één hand zien te krijgen. Hoe, dat weten we niet. Als dat niet lukt hebben we een probleem op Ameland.”

Burgemeester Albert de Hoop was afgelopen week met een delegatie van de Tweede Kamer op Vlieland en Terschelling. Daar is ondermeer de ouderenzorg op de agenda gezet. Het effect van het landelijke beleid is desastreus voor de eilanden en de Kamerleden zijn daarvan geschrokken. Ze gaan er in de Tweede Kamer vragen over stellen aan de minister. “We willen een speciale regeling op de Waddeneilanden en anders staan we op de stoep in Den Haag.” Dat zegt de burgemeester en de ‘we’ zijn de collega’s van de andere eilanden.

Ondertussen weten de medewerkers van De Stelp nog steeds niet waar ze aan toe zijn en knokt Ameland verder om zijn ouderenzorg op het eiland te behouden.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *