RSS
Zoeken

Penny's Shadow op tv

Geplaatst op: 04 juli 2019 - Categorie: Kunst & Cultuur

De hoofdrolspelers op Maaike op de rode loper - Maaike is de stand-in van ShadowLevi van Kempen en Liza Sips komen te paard aanSteven de Jong, de regisseurTheo Pijpers, de ambassadeur

BUREN – De familiefilm Penny's Shadow, die in 2010 werd opgenomen op Ameland, komt op televisie. Op 13 juli is hij om 15.30 uur op NPO 3 te zien. Het is een aanrader, een film met een lekker romantisch en ook spannend verhaal en met schitterende beelden van het eiland. En natuurlijk met heel veel paarden erin en een spectaculaire lancering van de paardenreddingboot. In juni 2011 beleefde Penny's Shadow een première op het eiland. Lees hieronder het verhaal naar aanleiding van die eilandpremière.

Geen daverend applaus, geen staande ovatie: de Amelander genodigden applaudisseren ingetogen en becommentariëren de film onderling. Na de Amelandpremière van Penny’s Shadow, in De Boeg te Buren, zit de hele zaal de complete aftiteling uit, om te zien wie er staan genoemd en om even af te kicken van de beelden die ze net hebben gezien. Vele Amelanders en Amelander bedrijven worden genoemd. Figuranten en bedrijven die op een of andere manier hebben bijgedragen; ze staan allemaal te lezen en rollen de komende maanden in de Nederlandse bioscopen over het witte doek. En in De Boeg van Klein Vaarwater, want daar volgen, zeker tot en met augustus en misschien wel langer, op woensdag- en zaterdagavond voorstellingen.

“Prachtige film.” “Mooie beelden van Ameland.” “Ik moet hem nog een keer zien, want ik heb mijn kleinkind niet ontdekt en die figureerde.” “Ik zag mijn kindje op het paard op het strand draven.” “Leuk genoeg om nog een keer te gaan!” Het regent enthousiaste commentaren.

Burgemeester Albert de Hoop vertelt voorafgaand aan de film hoe de filmmakers op dit eiland terechtkwamen. Producent Klaas de Jong vroeg op het gemeentehuis een vergunning om op het strand te mogen rijden voor één opnamedag. Voor een paardenfilm hadden ze wat strandbeelden nodig. “Waarom neem je de hele film niet op Ameland op?” zou de burgemeester toen voorgesteld hebben. Het was 2009 en in 2010 was dat plan uitgewerkt tot een heus project: een film die in z’n geheel op het eiland werd opgenomen. “We hebben wel enkele zorgen,” moet de burgemeester nog even kwijt. “Na deze film denkt heel Nederland dat we hier altijd met 30 paarden door natuurgebieden draven.” Zo is het natuurlijk niet. Alleen voor de opnames is hier en daar een oogje dichtgeknepen. De Hoop roemt de cast en crew. Ze hebben zich, met alle vrijheden die ze kregen, voorbeeldig gedragen. “Altijd welkom!”

Regisseur Steven de Jong is wat blij dat hij Ameland heeft leren kennen. Keer op keer roept hij enthousiast dat hij verliefd is geworden op dit eiland. “Ameland is goed zo. Niets meer aan doen!”

En Theo? Theo Pijpers, de ambassadeur van de film? Theo, de edelfigurant? Deze Theo werd toegezongen door de hele zaal. “Theo, Theo!” De acteur Theo Pijpers had best een Oscarretje mogen hebben voor zijn toespraakje aan het eind van de film. Liza Sips, de hoofdrolspeelster, is het daar helemaal mee eens. Met een lach zegt ze: “Hij is zo dicht bij zichzelf gebleven!”

Op de terugreis van Buren naar Hollum staat een halve maan hoog en helder aan de hemel. In de schaduwen van de maankraters is een steigerend paard te herkennen: Penny’s Shadow.

⇒ het filmpje is een bijdrage van Omrop Fryslân

⇒ de stal van Shadow is nog altijd te bezoeken; de filmset is heropgebouwd in een schuur van De Lange Dunen aan de Pietje Miedeweg. Kijk bij VVV Ameland voor meer informatie over de stal van Shadow.

 

Naar nieuwsoverzicht
Ads door PA
Gesponsorde links:
Hier adverteren?