Museumstuk van de Maand juli 2019

HOLLUM – Museumstuk van de maand. Onder die titel presenteert Persbureau Ameland elke maand een opmerkelijk voorwerp uit een van de Amelander musea op deze site. Met de samenwerking hopen beide partners de belangstelling voor de geschiedenis van Ameland te vergroten. Het is voor de lezers een uitnodiging voor een bezoek aan een van de musea, bezoeken om nooit meer te vergeten. 

De spullen van Zoe

Zoe is vier jaar oud als op 2 augustus 2015 in Hamburg het op dat moment grootste containerschip ter wereld haar naam krijgt. Zij mag een fles champagne tegen de scheepswand gooien. Zoe Vago is de dochter van Pierfrancesco Vago, een van de topmannen van Mediterranean Shipping Company, en Alexa Aponte, de financieel directeur van de groep.

Iets meer dan drie jaar later, op 2 januari 2019, verliest de MSC Zoe in stormachtig weer boven de Waddeneilanden een deel van haar lading. Uit gescheurde containers komen zoveel voorwerpen van plastic en kunststof los dat je er een klein warenhuis mee zou kunnen vullen. In de dagen erna spoelen die aan op de Waddeneilanden en zijn honderden vrijwilligers en ambtenaren dagenlang in touw om de ergste troep op te ruimen. Over wat nog bruikbaar is hebben de eilanders zich ontfermd. Of het gaat naar goede doelen, zoals de honderden fleece-dekentjes die aanspoelden.

Het ligt niet in de aard van museummensen om moord en brand te schreeuwen. Door workshops met plastic afval in het Natuurcentrum en door voorwerpen van de MSC Zoe te exposeren in Museum Swartwoude in Buren kunnen we wel vragen oproepen.

Uit de aangespoelde voorwerpen hebben we een klein ensemble samengesteld waar meisjes als Zoe dol op zijn: een met hartjes versierde riem, slippers en een meisjestasje. Deze zijn als Museumstuk van de Maand te zien in Museum Sorgdrager.

De gebeurtenissen met de MSC Zoe waren voor het Wageningse onderzoeksinstituut Marin aanleiding om jongeren te vragen een schip voor de toekomst te ontwerpen. Dat leverde bruikbare ideeën op om milieurampen te voorkomen. Het is te hopen dat Zoe Vago, mocht ze in de voetsporen van haar ouders treden, die later in de praktijk zal brengen.

⇒ bekijk hier alle museumstukken van alle maanden op een rij

tik MSC Zoe in bij ZOEKEN om meer over de containerramp te lezen

kijk op Ameland Vandaag voor filmpjes over de rommel op het strand

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *