Pas op voor babbeltruc

NES – Politie Ameland waarschuwt Amelanders voor een babbeltruc via de telefoon. Twee eilanders hebben bij de politie gemeld dat ze telefonisch zijn benaderd door iemand die zich uitgeeft als medewerker van hun bank. De bankrekening van de eilander stond op het punt om gehackt en leeggehaald te worden, is het verhaal van de babbelaar en hij zou als medewerker van de bank de cliënt wel even helpen het geld tijdelijk op een andere rekening te stallen. Daarvoor gaat de onverlaat met de cliënt de stappen van inloggen en overschrijven door.

In beide gevallen is de babbeltruc niet gelukt. In het eerste geval werd de hoorn op de haak gegooid door de Amelander en in het tweede geval merkte een echte medewerker van de echte bank van de eilander dat er iets duisters gebeurde. De echte medewerker belde direct de vrouw van de eilander die de onverlaat aan de telefoon had en adviseerde dringend direct de verbinding te verbreken. Alle stappen waren nog niet doorlopen en met het verbreken van de verbinding werd overschrijven van een som geld verhinderd. Tot grote opluchting van de bijna slachtoffers van deze oplichterspraktijk.

Politie Ameland geeft het advies direct op te hangen als u gebeld wordt door iemand die zegt van uw bank te zijn en die meldt dat uw rekening geplunderd wordt. De vermeende hulpvaardige bankmedewerker is in feite zelf de plunderaar.

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *