Parelprojecten van duurzame betekenis

LEEUWARDEN – ‘Het zijn de pareltjes van tien jaar duurzame initiatieven’, meent Marjan Minnesma, directeur Urgenda en medejurylid van ‘Het project van duurzame betekenis’. Ze heeft het over de vijf finalisten die voor deze titel zijn genomineerd. De winnaar wordt op 10 oktober tijdens De Dag van de Duurzaamheid in Leeuwarden bekendgemaakt.

De finalisten zijn KeraWash van Wafilin Systems, Duurzame strandslaaphuisjes van Strandcamping Groede & Grontmij, WaterSchoon van DeSaH, Rijden op Biogas in Nederland van MAN Trucks & Bus en Bio Product Processor van TCE GoFour. Alle finalisten kenmerken zich door technische, innovatieve oplossingen waardoor de projecten een duurzamere basis hebben. ‘Het zijn stuk voor stuk mooie projecten. Ieder project onderscheidt zich op zijn eigen manier en dat maakt deze strijd extra spannend’, volgens Minnesma.

De finalisten

KeraWash is een afvalwater recyclingsysteem dat ervoor zorgt dat water, maar ook energie en chemische producten uit het afvalwater worden teruggewonnen. ‘We kunnen nu werken met een lager waterverbruik tot wel 80%’, aldus productieleider Douwe de Jong van Kerawash.

In de tien Duurzame strandslaaphuisjes in de gemeente Sluis in Zeeland wordt de unieke beleving van logeren op het strand gecombineerd met verregaande duurzame maatregelen. De huisjes zijn zo ontworpen dat zij in de natuurlijke omgeving passen en zijn waar mogelijk gemaakt van grondstoffen die uit de streek komen. De huisjes voorzien voor het overgrote deel zelf in de energie.

In het project WaterSchoon wordt het afvalwater van 232 nieuwbouwwoningen aan de bron gescheiden en schoongemaakt in een kleine zuiveringsinstallatie in de wijk. Het project is het eerste ter wereld op deze schaal. ‘Duurzaamheid en innovatie vinden elkaar in dit project’, aldus Wietze de Haan van het Wetterskip Fryslân.

Rijden op Biogas in Nederland is een unieke ketensamenwerking. Door de combinatie van technieken is een totaaloplossing ontstaan in het rijden op biogas in het openbaar vervoer. Met dit project zijn in drie OV-concessies 130 nieuwe biogasbussen, vier tanklocaties en nieuwe productielocaties van groen gas gefaciliteerd.

De laatste finalist is de Bio Product Processor. De processor is in staat om oliehoudende gewassen, oliën en vetten uit slachtafval, oud frituurvet en vet uit rioolputten op milieuvriendelijke wijze, 100% biologisch met behulp van enzymen om te zetten. Met de Bio Product Processor worden hoogwaardige voedingsstoffen en ingrediënten voor de voedings- en medische industrie en eiwitten voor diervoeding gemaakt.

De winnaar van de verkiezing ‘Het project van duurzame betekenis’ wordt gekozen na online stemmen via www.10jaarduurzaam.nl, sms-voting tijdens het symposium en een jurybeoordeling. Via de website zijn inmiddels honderden stemmen binnengekomen. Op De Dag van de Duurzaamheid in Leeuwarden op 10 oktober wordt de winnaar bekendgemaakt. Ekwadraat is innovator op het gebied van duurzame projecten en initiator van dit symposium. Ekwadraat viert dit jaar haar 10-jarig bestaan. In tien jaar is het bedrijf van één persoon gegroeid naar dertig medewerkers die actief zijn in vier verschillende bedrijven binnen de Ekwadraat Group. De opbrengst van de tien activiteiten van Ekwadraat in dit jubileumjaar gaat richting Serious Request 2013 in Leeuwarden.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *