RSS
Zoeken

Paraffine opgeruimd

Geplaatst op: 10 september 2019 - Categorie: Duurzaam & Milieu

BALLUM - Verschillende opruimers zijn bezig in opdracht van Rijkswaterstaat om het strand van Ameland te ontdoen van paraffine. Aan het einde van de morgen van 10 september is er één big bag vol van het strand verwijderd. Er wordt een shovel ingezet en er wordt handmatig geraapt. Aan de ene kant werd op het westen gestart en liepen de mannen naar het oosten, op de oostkant van het eiland is een tweede groep aan het werk. Aan het begin van de middag was de 'westploeg' tot aan paal 6 gearriveerd. Het strand was daar redelijk schoon. Terschelling kreeg meer paraffine op het strand te verduren dan Ameland.

2,5 kuub
Van het strand van Ameland werd vandaag 2,5 kuub paraffine verwijderd. Terschelling had gisteren ongeveer drie keer zoveel.

De paraffine komt uit schepen die hun tanks, waarin het spul wordt vervoerd, schoonspuiten en dat spoelwater met restjes paraffine lozen op het water. De paraffine wordt gelost in de havens. Van de wasachtige substantie worden kaarsen en waxinelichtjes van gemaakt, maar in de tanks blijft altijd wel iets achter. Om een volgende lading van het een of ander te kunnen vervoeren moeten de tanks schoon gemaakt worden. Lozen op zee is goedkoper dan het lozen in een tank in een haven.

Na 1 januari 2021 mogen schepen niet meer met deze resten paraffine in hun tanks varen. Vies scheepswater moet in de havens worden afgegeven. Met de Internationale Maritieme Organisatie zijn daar afspraken gemaakt.

Rookverbod
In de Amelander natuur geldt overigens tot 14 september nog een rook- en stookverbod.

Naar nieuwsoverzicht
Ads door PA
Gesponsorde links:
Hier adverteren?