Paal voor P-plaats

HOLLUM – Parkeerplaats De Hagen kreeg deze week een nieuwe paal. Hij staat op de hoek van De Hagen – O.P. Lapstraat en de dikke houten meerpaal moet voorkomen dat fietsers en automobilisten de bocht te kort nemen en het perkje eruit rijden. Het blijkt dat weggebruikers het moeilijk vinden om de lijn van de bocht te volgen. En weggebruikers vinden meer moeilijk, als het om parkeren gaat. De nieuwe parkeerplaats, die dit voorjaar werd aangelegd, is ruim van opzet. Daar is men het in Hollum over het algemeen wel over eens. Maar zonder problemen is hij niet.

Er zijn ook nog wat nawerkzaamheden verricht. Zo werden aan de zuidoostkant voor de Coop supermarkt een paar parkeervakken weggewerkt. Ze hebben plaatsgemaakt voor meer parkeerruimte voor de vele fietsen. Tot nu toe stonden de rijwielen her en der en overal. Zij hebben nu een geheel eigen vak waar geen misverstand meer over kan bestaan.

Wat nu nog geregeld moet worden is de verkeersstroom. Het is de parkeerders namelijk niet duidelijk dat je aan de ene kant het parkeerterrein oprijdt en aan de andere kant af. Als iedereen dat goed doet volgt er een logische en veilige verkeersstroom. Maar Jan en alleman rijdt tegen de rijrichting in en dat er deze zomer geen ongelukken zijn gebeurd mag een wonder heten. Meningeen houdt zich niet aan de ene richting die voor De Hagen geldt en dat levert op drukke dagen chaotische taferelen op. Vanuit de Ymeduneweg mag men met een auto alleen rechtsaf, naar de Bosweg. Linksaf is de korte route naar het parkeerterrein aan De Hagen en dat is dan ook de bocht die velen nemen. De route met inrijden voor de Dio en uitrijden bij de uitrit aan de noordkant van het parkeerterrein, is bij lang niet iedereen duidelijk. Als de politie geld wil binnenhalen hoeft er alleen maar een agent halverwege De Hagen geposteerd te worden. Bekeuren voor het tegen de rijrichting in rijden is dan een lopende band kwestie van schrijven en uitdelen.

Zolang het parkeerterrein er ligt is er, voor zover bekend, één botsing geweest. En die botsing had niet eens te maken met het tegen het verkeer in rijden. Dat was een splinternieuwe glimmende Mercedes met 20.000 km op de teller, die de bocht voor de Dio te krap nam en het zwarte paaltje in de voorportier trof. Het had krassen van voor tot achter tot gevolg en toen de bolide eindelijk stilstond, bleek dat het paaltje zich in de achterportier genesteld had. De chauffeur kon de auto niet meer voor- of achteruit krijgen en de ANWB moest gealarmeerd. De chauffeur, zo bleek, had zo nadrukkelijk naar het nieuwe parkeerterrein gekeken, dat het paaltje in de bocht niet werd opgemerkt.

Het zwarte paaltje was sterker dan de portieren van de Mercedes. De nieuwe houten paal op de hoek ertegenover is dat vast en zeker ook. De bocht rustig nemen en een beetje afstand houden is het allerbeste. Draai dan voor de Dio het parkeerterrein op en rij voor het afrijden naar de noorduitgang. 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18269

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *