Oversteekhulp voor rugstreeppadden

NES – Boswachters, vrijwilligers en scholieren helpen rugstreeppadden en watersalamanders bij de oversteek van het nieuwe fietspad langs het Hagedoornveld. Staatsbosbeheer plaatste daarvoor paddenschermen en groef emmers in de grond om de diertjes op te vangen. Dagelijks worden die emmers nagekeken en de salamandertjes en padden die erin zitten veilig overgezet.

“Zodra de temperatuur aangenamer wordt trekken de amfibieën er opuit zoals de kleine watersalamander en de rugstreeppad,” schrijft Fabienne Bunicich-Droste in haar Boswachtersblog. “In het voorjaar migreren ze vanuit hun overwinteringsplek naar hun voorplantingswater. In het Hagedoornveld betekent dit, dat ze van noord naar zuid trekken. De kans bestaat dat ze deze oversteek niet overleven, omdat ze een fietspad moeten oversteken, daarom is er een scherm geplaatst.”

De diertjes migreren veelal ’s nachts en dan zijn er doorgaans geen fietsers op het fietspad. Het bleek dat ze ook overdag eropuit trokken. Om platrijden te voorkomen is over een lengte van 600 meter een paddenscherm geplaatst. Op weg naar een uitweg komen ze de emmers tegen en vallen daar in. Die emmers lijken vervelend maar zijn hun redding. De boswachters, scholieren en andere vrijwilligers plukken de beestjes uit de emmer en brengen ze naar de zuidzijde van het fietspad. Eind april is het gedaan met de trek en dan worden de schermen weer weggehaald. In het najaar vindt de omgekeerde trek plaats, van hun voorplantingsgebied en zomerverblijf naar het noordelijke overwinteringsgebied. Dan komt het scherm aan de zuidzijde van het fietspad terug.

Leerlingen van OBS 't Ienster uit Ballum hielpen deze week de boswachter met het overzetten van rugstreeppadden en watersalamanders.

⇒ Lees hier het Boswachtersblog over de amfibieën op Ameland

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *