Overal spoelen zeehonden aan

PIETERBUREN – Overal spoelen ze aan: de baby’s van de grijze zeehond – pasgeboren, soms nog met navelstreng – en de doodzieke gewone zeehonden, die niet langer konden vechten tegen het geweld van de storm en de beukende golven. Ze worden gevonden, weggekropen in de luwte van de duinen, aan de binnenkant van de dijken waar ze beschutting zochten of zomaar midden op het strand, waar ze de strijd leken op te geven.

De Zeehondencrèche moet alle zeilen bijzetten om die enorme toestroom te kunnen opvangen. Gelukkig zijn ondanks de storm alle noodfaciliteiten, tenten en containers blijven staan…

Er waren een paar hachelijke momenten, toen de storm op zijn hevigst was en vol op de zijkant van de 40 meter lange tent beukte. Maar dankzij de voorzorgsmaatregelen van tentenbouwer Van Kammen bleef alles staan en konden de verzorgers zonder gevaar hun werk blijven doen. Al klapperden de zeilen en kraakten de spanten als een schoener in een storm op volle zee…

Het is alle hens aan dek in Pieterburen.

En er blijven zeehonden binnenkomen. Alleen al op vrijdag 6 januari, direct na de storm, werden er 26 zeehonden naar Pieterburen gebracht. Uit Zeeland, van de Noordzeekust, de Friese kust en de Waddeneilanden. En de eerste vijf zeehonden van zaterdag zijn ook al weer onderweg. Iedere dag is een team van 25 tot 30 medewerkers en vrijwilligers in actie. Lenie ’t Hart: “Een hectischer begin van 2012 hadden we ons niet kunnen denken!”

Bron: Zeehondencrèche Lenie 't Hart

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *