Orka Morgan is filmster

HARDERWIJK – Orka Morgan, de Orka die in juni 2010 in de Waddenzee werd gevangen en naar Harderwijk werd overgebracht, is filmster geworden.

Het Dolfinarium hield vanmiddag een persbijeenkomst en gunde de aanwezigen een sneak preview van de ruim een uur durende film: ‘Morgan, het verhaal van een jonge orka’. De film is vanaf zaterdag verkrijgbaar in het Dolfinarium.

“Terugkijkend op het verhaal Morgan, zijn wij er als organisatie bijzonder goed in geslaagd om de orka te redden van de dood en haar weer een goede toekomst te geven. De film is een indrukwekkend bewijs daarvan.” Aldus Marten Foppen, directeur van het Dolfinarium.

Het was een prima gelegenheid voor het park zich open te stellen voor een brede discussie met voor- en tegenstanders van het opvangen van zeezoogdieren. Samen met de pers werd een goede, open en eerlijke discussies gevoerd over een aantal stellingen. Voor deze discussie waren onder meer de Orka Coalitie en de Partij voor de Dieren uitgenodigd. Deze partijen hadden veel kritiek op de werkwijze van het Dolfinarium. Ze zijn niet ingegaan op de uitnodiging wat het Dolfinarium zeer verbaasde. “Alle kritiek die ze hadden en hebben, konden ze vandaag, voor het oog van de pers, naar voren brengen. We gingen met open vizier en met de blik op de toekomst de discussie aan en dan laten ze het afweten.” aldus Niels van Elk, dierenarts. Lenie ’t Hart (Zeehondencrèche Pieterburen) discussieerde enthousiast mee. De panelleden schudde elkaar de hand op de afspraak vaker met elkaar te overleggen over opvangprotocollen voor zeezoogdieren. Alle belanghebbenden, inclusief de betrokken ministeries, zouden nog eens de regels voor de opvang van zeezoogdieren, zoals bruinvissen, zeehonden, dolfijnen en orka’s onder de loep moeten nemen.

En, Hoe is het nu met Morgan

Morgan maakt het heel goed. Een delegatie van het Dolfinarium, waaronder de verzorgers van het eerste uur, reisde vorige week af naar Loro Parque op Tenerife.

Naar aanleiding van het bericht mailt Cas Willemsen, een dierenliefhebber, dat de film over de orka op een reclamestunt van het Dolfinarium lijkt. Willemsen gelooft niet dat de orka beter af is in gevangenschap dan in de vrijheid.

Het Dolfinarium organiseerde een discussiemiddag, waar ook tegenstanders van de verhuizing van Morgan naar Tenerife voor waren uitgenodigd. De Orka-Coalitie, een bundeling van diverse dierenwelzijnsorganisaties, was wel uitgenodigd maar niet aanwezig. De Orka-Coalitie wil eerst de uitspraak van de rechter komende zomer afwachten. 

>>> tik Orka in bij ZOEKEN om meer over de orka te lezen

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *