Orgel Sint Clemenskerk

NES – De Sint Cmelenskerk in Nes heeft een nieuw orgel. Ard Lukassen – hij is regelmatig organist in Nes en kent de situatie –  uit Assen vertelt:

"Het nieuwe orgel in de Sint Clemenskerk in Nes wordt op zondag 10 april voor het eerst bespeeld. De officiële en feestelijk ingebruikname is op woensdag 27 april om 20.00 uur met een concert.

Het nieuwe orgel is afkomstig van de voormalige Zuiderkerk in Hoogeveen en is gebouwd door Fonteijn en Gaal uit Amsterdam. Dit instrument is in een compleet nieuwe kast komen te staan die door vrijwilligers van de parochie is gerealiseerd. Ook de beschotting van het front aan de balustrade alsmede het schilderwerk is van Amelander makelij. De pijpen in het front zijn van het verwijderde orgel van de firma Pels te Alkmaar, dat sinds 1929 dienst deed. Deze pijpen zijn in dezelfde opstelling teruggeplaatst.

In het inwendige van het orgel bevinden zich de twintig verschillende klankkleuren van het orgel. Van het oude Pels-orgel zijn twee registers (Voix Celeste en Basson Hobo) gehandhaafd omdat deze zeer goed in de Katholieke orgel- en zangliteratuur te gebruiken zijn.

Met de ingebruikname van dit instrument hoopt de parochie een onzekere tijd over het goed functioneren van het grote pijporgel achter zich te hebben gelaten."

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *