Oproep molen voor veilige jaarwisseling

TEXEL – Texel stuurt een persbericht met een waarschuwing voor de Nieuwjaarsvierders die de jaarwisseling vieren met vuurwerk, lichtkogels en wensballonnen. De waarschuwing geldt vanzelfsprekend ook voor De Verwachting in Hollum en de Phenix in Nes.

De schrijft Texel: "Met de jaarwisseling voor de deur waarschuwt het bestuur van molen De Traanroeier opnieuw voor lichtkogels. “We willen wel nieuw riet op de romp, maar het oude riet voeren we liever netjes af naar De Hamster” grapte voorzitter Alfred Schaatsenberg toen de bestuursleden het gevaar van vuurwerk en lichtkogels bespraken. “Brand is de grootste angst voor de molenaars, maar ook de andere gebouwen van het museum willen we graag heel houden” aldus museummanager Corina Hordijk.

Lichtkogels vormen het grootste gevaar; deze alarmsignalen mogen uitsluitend in geval van nood op het water gebruikt worden. Op het land zijn ze levensgevaarlijk, omdat ze onder alle omstandigheden blijven branden. Ze komen brandend neer en veroorzaken dan snel enorme schade. Twee jaar geleden is er een lichtkogel in de steeg tussen Museum Kaap Skil en Vispaleis Van der Star terecht gekomen met een behoorlijke brand tot gevolg.

Ook vuurpijlen kunnen brand veroorzaken, als ze op bijvoorbeeld het rieten dak van een molen belanden. Om de risico’s voor De Traanroeier zo klein mogelijk te houden, spuiten de molenaars op Oudejaarsavond de molen nat. Vorig jaar waren ze er tot 23.30 uur mee bezig!

De oproep van De Traanroeier en Museum Kaap Skil luidt dan ook: steek geen lichtkogels af en blijf met vuurpijlen uit de buurt van het museumterrein. Dan kan iedereen op 31 december genieten van het vuurwerk en een gezellige avond. Op 2 januari zijn museum en molen weer gewoon open voor bezoekers. Alvast een fijne jaarwisseling gewenst!

→ lees hier meer over de andere Waddeneilanden

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *