Opening huisartspraktijk Maters

Ameland in 2011NES –  De huisartsenpraktijk/ gezondheidscentrum Maters in Nes Ameland is vandaag officieel geopend. Gezondheidscentrum Maters kent een prachtige primeur: een innovatieve farmacierobot met buitenautomaat. Het gezondheidscentrum heet 'De Skoal,' naar de voormalige openbare basisschool waar het in gevestigd is.

“De ruimte die de voormalige lagere school van Nes ons bood, bleek perfect om onze praktijk, onze apotheek en een aantal aanvullende diensten in onder te brengen”, zegt huisarts Rik Maters. Hij is al 21 jaar op het eiland actief, de eerste twintig jaar daarvan was de praktijk gevestigd bij zijn woonhuis. “Door uitbreiding van onze taken, vooral de laatste jaren, groeide onze behoefte aan extra werkruimte”, zo verklaart hij de verhuizing.

 
Groei in dienstverlening

Naast diverse assistentes biedt de praktijk ruimte voor een huisarts in opleiding. De sinds enige tijd georganiseerde spreekuren van een cardioloog  uit het MCL en een podotherapeute uit Groningen maken, dat veel Amelanders voor hun specialistische controles en behandelingen niet meer naar de wal hoeven. Ook een bijzonderheid voor een huisartsenpraktijk is de speciale EHBO-ruimte, waardoor op het eiland een aantal spoedeisende behandelingen kunnen worden uitgevoerd of gestart in voorbereiding op transport naar een ziekenhuis.

 
Innovatieve automaat

Een unicum voor de Waddeneilanden is de komst van een medicijnrobot met uitgifteautomaat. Dit geautomatiseerde systeem, het tweede in Friesland, maakt het mogelijk dat patiënten ook tijdens de piekuren in de praktijk hun medicijnen kunnen afhalen. Daarnaast kunnen herhaalrecepten ook ’s avonds en in de weekeinden uit de buitenautomaat worden opgehaald.

De robot kan ruim een derde van de handmatige handelingen overnemen, waardoor de artsen en assistentes meer tijd overhouden voor hun andere werkzaamheden. Dankzij de efficiencyverbetering die hiermee ontstaat, ziet de toekomst van de apotheek in Nes er heel gezond uit. Omdat een apotheek hoort bij een goede gezondheidszorg, hebben de Provinsje Fryslân en De Friesland Zorgverzekeraar financiële ondersteuning geboden bij deze innovatieve voorziening, die is ontwikkeld en gebouwd onder supervisie van Wilee Techniek uit Leeuwarden.

 
Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *