Open Monumentendag trekt 1,3 miljoen bezoekers

NEDERLAND – Dit weekend bezochten naar schatting ruim 1,3 miljoen bezoekers de ca. 5.000 gratis opengestelde monumenten en 1.000 activiteiten in Nederland, tijdens de 37ste VriendenLoterij Open Monumentendag. Het publiek genoot twee dagen lang van alle culturele gebruiken, tradities en ambachtelijke vaardigheden die Nederland rijk is. Dit immateriële erfgoed werd in en rondom de opengestelde monumenten extra zichtbaar gemaakt dit jaar, zodat het thema 'Levend Erfgoed' volop beleefd kon worden. 

De enorme inzet van duizenden vrijwilligers en monumenteigenaren én het goede weer, zorgden voor de drukstbezochte editie van Open Monumentendag ooit. Harald de Boer, directeur van Nederland Monumentenland: "Na de fantastische landelijke opening in Zwolle afgelopen vrijdag, is ook de 37ste editie van Open Monumentendag dit weekend een groot succes geworden. Ik ben steeds weer verwonderd en enorm trots wat we met onze 300 comités en de 18.000 vrijwilligers in het land kunnen bereiken. Zij geven invulling aan Open Monumentendag en maken het tot een succes."

De landelijke waardering voor Open Monumentendag is hoog, zo blijkt uit het recent uitgekomen Cultuursector Merkenonderzoek 2023. Dit komt vanwege alle mooie locaties die jaarlijks opgesteld worden en het feit dat entree gratis is. "In deze tijden van hoge inflatie wordt de entreeprijs van evenementen een drempel voor steeds meer mensen. Open Monumentendag is hierin een welkome uitzondering, dankzij de gratis toegang", verklaart onderzoeksbureau Hendrik Beerda Brand Consultancy. Vorig jaar trok Open Monumentendag ruim 1,2 miljoen bezoekers, tot dan toe een record. Dit jaar is dat aantal overtroffen, wat het evenement wederom overduidelijk tot het grootste gratis culturele evenement van Nederland maakt.

Bezoekersaantallen

Van Ameland tot aan Maastricht, van Middelburg tot aan Enschede, je kon dit weekend niet om Open Monumentendag heen. Verspreid door het land waren er ruim 6.000 monumenten en activiteiten te bezoeken. De meeste bezoekers kwamen naar Amsterdam (46.000), Breda (33.000), Utrecht (25.000), Rotterdam (25.000), Zwolle (17.000), Bergen op Zoom (16.000), Schouwen-Duiveland (16.000), Delft (13.000), Groningen (12.000), Amersfoort (12.000), Kampen (12.000), Gouda (10.000) en Roermond (10.000). Mensen hebben zich niet massaal laten afschrikken door de warmte, maar zochten juist verkoeling in de eeuwenoude monumenten.

Het groene erfgoed was dit weekend bijzonder populair, waaronder landgoed Twickel in Twente waar duizenden mensen op af kwamen. Ook de forten waren geliefd, natuurlijk omdat Open Monumentendag samenviel met het Fortenfestival. Het publiek in Zwolle kon een monumentenbezoek mooi afwisselen met een verfrissende duik in het Openluchtbad, dat dit jaar precies 90 jaar geleden gebouwd werd. In Den Haag zagen veel mensen hun kans schoon om het acht eeuwen oude Binnenhof te bezoeken, wat momenteel een renovatie ondergaat. Zeer populair en compleet volgeboekt was ook kasteel Biljoen in Velp. In Naarden-Vesting liepen bezoekers massaal uit voor een spectaculaire re-enactment waarin de bevrijding van de stad op de Fransen, precies 350 jaar geleden, werd nagespeeld.

Open Monumentendag 2024

In 2024 vindt de 38ste editie van Open Monumentendag plaats, met als thema “Erfgoed van routes, netwerken en verbindingen”. De gastgemeente voor de landelijke opening wordt later bekend gemaakt.

Persbureau Ameland
Persbureau Ameland

Persbureau Ameland brengt alle actualiteiten om en rondom Ameland. Daarnaast verschijnen er verschillende reportages over de vele bewoners die het eiland rijk is. Zelf een goede tip? Mail deze naar info@persbureau-ameland.nl.

Artikelen: 802

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *