Open kerk stimuleert de oprechte ontmoeting

JOURE – Een kerk is geen museum, maar een huis van bezinning, waar mensen op verhaal kunnen komen. ,,Een kerk is gebouwd voor de ontmoeting, met God en met elkaar.” Voorzitter Gerrit Groeneveld van Tsjerkepaad kan zich er nog altijd over verwonderen: wát een mooie ontmoetingen komen er op gang als je simpelweg je kerkdeur openzet, een kopje koffie of thee aanbiedt en oprechte belangstelling toont voor je gasten. ,,Tijdens Tsjerkepaad merken we hoe goed het is om open te zijn en gastvrijheid te tonen.”

De jaarlijkse zomerse openstelling van ruim 250 Friese kerken werd zaterdagmiddag afgesloten in de  Hobbe van Baerdt-tsjerke in Joure, met een gevarieerd programma met onder meer optredens van vocaal ensemble Koarbizznizz, een demonstratie van het Ahrend-orgel uit 1978 en uitleg over de geschiedenis van de kerk uit 1644.

Groeneveld blikte er terug op het seizoen, dat als thema had ‘Kerk als plaats van ontmoeting’.

Het was hem betreft uitstekend geslaagd. Twaalf zaterdagen achter elkaar gingen van 13.30 tot 17.00 de kerkdeuren open en ontvingen ,,in totaal al snel een paar duizend vrijwilligers” de gasten ,,uit het hele land, uit het buitenland, maar ook van dichterbij uit eigen dorp of omgeving. Het zijn mensen uit verschillende kerken, maar ook mensen zonder kerkelijk achtergrond die met elkaar in gesprek raken. Ze waarderen het dat de kerk open is en schrijven daarover in het gastenboek. In de kerkzaal horen ze orgelklanken, of ze bekijken schilderijen en andere kunstwerken. Of ze zoeken een plekje om stil te zijn en tot bezinning te komen. Een kerk is geen museum, maar een huis van bezinning waar mensen op verhaal kunnen komen. Dat blijkt telkens weer.”

Hoewel bezoekers er geweest zijn is lastig te peilen, het wordt niet in iedere kerk precies bijgehouden. ,,We hoorden dat in de meeste kerken de belangstelling goed was. In de ene kerk komen meer mensen dan in de andere, maar dat is ieder jaar zo.”

Wat hem ook dit seizoen trof als hij en zijn vrouw Korien zelf op pad waren: ,,Overal werden we hartelijk ontvangen en waren de gastvrouwen en – heren blij met onze komst. Ze lieten ons graag hun gebouw zien, vertelden over de gemeente of over andere zaken.” En dat was heus niet alleen omdat ze de voorzitter op bezoek hadden, Groeneveld hoort het van iedereen die op Tsjerkepaad gaat: je bekijkt niet alleen maar een mooie kerk, je stapt in een warm bad van oprechte gastvrijheid en warme belangstelling. ,,Dat leidt al snel tot waardevolle ontmoetingen.”

Verlengde openstelling

Groeneveld wees de bezoekers – veelal vrijwilligers die afgelopen zomer de kerken bemensten – erop dat ze in Noordwest- en Noordoost-Fryslân de komende weken zelf nog op pad kunnen. In het kader van de Landschapstriënnale Dynamische Waddenkust zijn ongeveer twintig kerken ook in september nog open. In de regio Noordoost kun je zelfs vier fietsroutes afleggen die voor de gelegenheid zijn uitgezet. Startpunten zijn de kerken van Blije, Eastrum en Eanjum. De overige deelnemende kerken zijn te vinden op www.tsjerkepaad.nl.

Hij kondigde ook aan dat de kerngroep Tsjerkepaad nu een jubileumjaar gaat voorbereiden. In 2024 bestaat het evenement twintig jaar en dat wordt onder meer gevierd met de presentatie van het boek Rondjes om de kerk met wandelroutes en verhalen over wat er onderweg te zien is, van de hand van de bekende wandeljournalist Fokko Bosker.

Persbureau Ameland
Persbureau Ameland

Persbureau Ameland brengt alle actualiteiten om en rondom Ameland. Daarnaast verschijnen er verschillende reportages over de vele bewoners die het eiland rijk is. Zelf een goede tip? Mail deze naar info@persbureau-ameland.nl.

Artikelen: 821

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *