Oostenrijkse hitterecords

WAGENINGEN – In Oostenrijk weet de hitte van geen wijken. Warmte records blijven sneuvelen. In Wenen en omstreken wordt vandaag voor de 13e keer deze zomer een temperatuur van tenminste 35 graden gehaald. Ook de komende twee dagen houdt de verzengende hitte er aan.

Het vorige record van 35-graden dagen stamt uit de hete zomer van 2003. Toen werd het echter 'slechts' 5 maal zo heet. Met dat relatief recente record wordt de vloer dit jaar aangeveegd.

De hitte is zeker niet alleen een Oostenrijkse aangelegenheid. In heel centraal Europa en dus overal in de Alpen breekt de hete zomer record op record. Dat heeft ondermeer grote gevolgen voor de gletsjers, aldus MeteoGroup. Die smelten de laatste decennia toch al steeds sneller. Maar dit jaar gaat het helemaal hard. Op sommige plaatsen worden de gletsjers bedekt met grote lappen reflecterend materiaal. Maar het is ondoenlijk om alle gletsjers op die manier te beschermen. De meeste liggen dus dag in dag uit in de brandende zon.

De voortdurende hitte in het westen van de Verenigde Staten veroorzaakt ook grote problemen. In de vorm van droogte, maar ook in de vorm van moeilijk te bestrijden en steeds weer op laaiende enorme bosbranden. In Alaska is inmiddels 500 vierkante kilometer in rook opgegaan. In Canada is zelfs een dubbele hoeveelheid bos in de as gelegd. In Californië moeten duizenden mensen in allerijl worden geëvacueerd vanwege het oprukkende vuur.

Bron: MeteoGroup

Weer op de wadden

Piet Paulusma voorspelt voor morgen een warme dag. Op plaatsen in het midden en zuiden van ons land kan het 30 of 31 graden worden. Elders 24 tot 29 graden met veel zon. Er waait een matige tot vrij krachtige wind uit het oosten tot noordoosten, met later op de dag enkele onweersbuien.

Bron: Piets Weer

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18271

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *