Oom en nicht exposeren samen in Clemenskerk

Geplaatst op: 12 mei 2019 - Categorie: Kunst & Cultuur

Schilderij van Henk OosterlooWad Mooi? door Anja Brouwer

NES - Oom en nicht exposeren samen in de Sint Clemenskerk in Nes. De oom is Henk Oosterloo, die getrouwd is met de zus van de vader van Anja Brouwer, de nicht. Oosterloo schildert en Brouwer fotografeert en hun werk hangt in de twee vleugels van de kerk.

Schilderijen van Henk Oosterloo
Oosterloo woont in Rottevalle. Hij bezoekt samen met zijn vrouw Ineke Oosterloo-Brouwer jaarlijks wel een keer of vier-vijf het eiland. Via een ander familielid kwam hij op het spoor van de expositieruimte in de kerk en Anja Brouwer liet weten wel graag met haar oom te willen exposeren. En zo hangen de schilderijen van Oosterloo in de Burekapel en de foto's van Brouwer in de Nessemer kapel.

In 1972 werkte Oosterloo een tijdje op Ameland, als uitzetter bij Oosterhof-Holman, die de riolering in Buren aanlegde. Het jaar daarna verhuisden de werkzaamheden naar de westkant van het eiland en werd Hollum helemaal gerioleerd, vervolgens Ballum. Verder heeft hij nog meegewerkt aan de aanleg van de rondweg bij Nes. Zijn vrouw leerde hij in Buren kennen en na 5 jaar trouwden ze. Daarna verhuisde het stel naar naar Rottevalle, waar ze nog altijd wonen. Anja is een dochter van Johan Brouwer en Ineke, de vrouw van Henk Ooosterloo, is de zus van Johan.

Oosterloo schildert nog maar tweeënhalf jaar, maar hij is er helemaal aan verslingerd. Hij schildert veel vogels en landschappen, maar ook taferelen uit woestijnlanden. De laatste, met een gebouw uitgehakt in de rotsen, van Petra in Jordanië, koste hem anderhalve maand werk. De kleinere werken met vogeltjes heeft hij in een paar dagen af.

De tentoonstellingen zijn dagelijks te zien tussen 14:00 en 17:00 uur.

Foto's van Anja Brouwer
In de nacht van 1 op 2 januari 2019 sloegen 342 containers overboord boven de Waddeneilanden. Het waddengebied veranderde daarmee in één klap in een enorme afvalberg. Het contrast met de unieke schoonheid van de Wadden kon niet groter zijn. Anja Brouwer maakte er een serie foto's van en noemt de tentoonstelling Wad Mooi? Ze is een fotografische strandjutter, die met haar foto’s de schoonheid én de vervuiling laat zien. Met haar serie 'Gestrande welvaart' over de containerramp werd Anja Brouwer in maart de runner-up van de fotowedstrijd de Groene Camera en greep ze net naast de titel Natuurfotograaf van het jaar.

bekijk hier waar tentoonstellingen op Ameland te zien zijn

geef tentoonstellingen door, dan zetten we ze erbij

Dossier Zeecontainers

Naar nieuwsoverzicht
Ads door PA
Gesponsorde links:
Hier adverteren?