Omstreden erfgoed ontsloten

WEST-TERSCHELLING – Een hele delegatie van Ameland stond gisteren op het duin van West-Terschelling. De Waddeneilanden hebben een gezamenlijk project, waarvan de officiële aftrap in een bunker op Terschelling plaatsvond. Het was gedeputeerde Tineke Schokker die als openingshandeling op de deur van de gevangenisbunker klopte. Daarmee kunnen de tientallen mensen, vrijwilligers en beroepskrachten, verder met het grote project: het ontsluiten van de oorlogsgeschiedenis van de Waddeneilanden. Schokker mocht daarna als eerste een kijkje in het kot nemen, waar slechts een brits, kacheltje en pispot paste en waar Duitse soldaten die zich op de een of andere manier hadden misdragen hun zonden konden overdenken. Voor die soldaten ging de deur op slot, Schokker kon er na een paar minuten weer uit. Ze was verrast over het kleine maatje van de cel en verbaasd dat 70 jaar na dato de spreuken die de gevangen op de stenen hadden geschreven nog duidelijk leesbaar waren, net als de streepjes waarmee ze hun uren in afzondering telden. Het brengt de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog heel dichtbij en dat is de bedoeling van het project Atlantikwall in het waddengebied.

Op alle Waddeneilanden zetten mensen zich in voor ontsluiting van het oorlogserfgoed. Bunkers worden uitgegraven en hersteld, maar ook verhalen worden opgetekend, privéverzamelingen geordend en ooggetuigen geïnterviewd.

De krachten werden gebundeld in Stichting Waddencentra. Die stichting kreeg gemeenten, provincie Fryslân, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten zover om mee te investeren in een verbindend project voor het Waddengebied. Onder aanvoering van een werkgroep ontstond er een projectplan dat uit twee delen bestaat. Het eerste deel speelt zich op de eilanden zelf af en in de tweede fase wordt het kustgebied erbij betrokken waardoor er een samenhangend geheel ontstaat. Niet om voorzieningen te maken voor een ‘Efteling-ervaring,‘ zoals wethouder Teun de Jong van Terschelling tijdens zijn officiële woordje zei, maar om iets echts te zien en ervaren. Mensen hebben de geschiedenis gemaakt en andere mensen hebben interesse in echte verhalen, ook de toeristen die naar de Waddeneilanden komen en ook de Duitse badgasten. De opengestelde bunkers en de attributen en verhalen van de oorlog vormen met elkaar een extra slechtweervoorziening en een uitbreiding van het toeristisch aanbod.

lees hier over Bunkerproject op de Waddeneilanden

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *