Ollongren: Maatwerk voor de Waddeneilanden

Geplaatst op: 19 mei 2021 - Categorie: Alles & Algemeen

Ambtenaar onderwijs Jan Jaap Werkman, juf Elisa de Jong-Bergsma en minister Kajsa Ollongren voor de school van Ballum - Foto Persbureau Ameland

BALLUM – De Waddeneilanden hebben maatwerk nodig. Dat heeft demissionair minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken opgestoken van haar werkbezoek aan Ameland. Ze kwam om 12:00 uur op Holwerd aan voor de oversteek en vertrok om half vier weer vanaf het gemeentehuis in Ballum om de eerstvolgende watertaxi terug te halen. Het was een werkbezoek dat alle Waddeneilanden aanging, met als onderwerp ‘leefbaarheid’.

Vijf Waddeneilanden
Burgemeester Leo Pieter Stoel van Ameland was gastheer van de middag. Verder waren burgemeesters Ineke van Gent van Schiermonnikoog en Michiel Schrier van Vlieland aanwezig en wethouders Edo Kooiman van Texel en Sietze Haringa van Terschelling. De vijf eilanden werken samen als De Waddeneilanden. Commissaris van de Koning Arno Brok begeleidde Ollongren op haar reis.

Geweldig en met hobbels
De minister sprak op het eiland met ondernemer, bewoner, huisarts en onderwijzer, iemand van dorpsbelang en voorman van Amelander Energie Coöperatie en hoorde hoe geweldig het is om op het eiland te wonen en werken, maar ook welke hobbels er liggen. Hobbels op het gebied van vinden van een huis en een baan, onderwijs, zorg en duurzaamheid. Zorgen om het schooltje dat onder de landelijke norm dreigt te raken, zorgen om het vinden van personeel en ergernis vanwege niet-eilander organisaties die zich met plannen van eilanders bemoeien. Het project om zelfvoorzienend op het gebied van energie te worden is ook niet zonder hobbels.

Windmolens
Wat dat laatste betreft gooide Johan Kiewiet van Amelander Energie Coöperatie de knuppel in het hoenderhok door te stellen dat het eiland niet zelfvoorzienend kan worden zonder windenergie. Kiewiet denkt daarbij niet aan molens op het eiland maar aan windmolens op zee, achter het NAM boorplatform dat bij Buren buitengaats ligt. Ollongren, geïnteresseerd in alle onderwerpen, vroeg of het dan echt niet zonder windmolens lukt. Ameland heeft een zonnepark en zonnepanelen op diverse daken en straks komt daar nog een beetje getijde energie bij. Dat is niet genoeg, volgens Kiewiet.

Maatwerk voor de eilanden
Maar wat neemt de demissionaire minister van al die kwesties mee naar Den Haag en wat kan ze er nog mee doen? Ze moet er even om lachen, want, ja, de situatie is nu heel anders dan in september 2020, de eerder geprikte datum voor het werkbezoek. Het Kabinet is inmiddels demissionair en met verkenner Ollongren liep het niet zo goed af. Wat ze over zal dragen aan de volgende regering is dat de Waddeneilanden maatwerk behoeven. Regels die voor het land gelden, zijn niet altijd op eilandschaal toe te passen. “Daar is aandacht voor”, zegt Ollongren aan het eind van haar bezoek. Ook heeft ze begrepen dat de eilanden uitmuntende locaties zijn voor experimenten, op het gebied van onderwijs, woningbouw en energie, bijvoorbeeld. De status van experiment zou voor het met opheffen bedreigde schooltje in Ballum een uitkomst zijn.

Toppers in multitasken
De minister heeft uit al de verhalen wel begrepen dat eilanders toppers zijn op het gebied van multitasken, zegt ze, en dat, als er wat moet gebeuren, de mouwen worden opgestroopt en eilanders het met elkaar oplossen. Dat kan ze wel waarderen.

Wadden proeven
Het was een mooie dag, vond burgemeester Leo Pieter Stoel, waarin de minister de gelegenheid kreeg de Wadden te proeven. Zo sprak ze op de heenreis met directeur Ger van Langen van Wagenborg en zag ze vanaf de veerbootbrug de zeehondjes op het wad. Doel van de middag was om de minister iets van de Waddeneilanden te laten zien en vooral beleven. Dat is goed geslaagd, denkt burgemeester Stoel. “De minister ziet het specifieke van de Waddeneilanden.” Hij is blij met haar opmerking over maatwerk, beleid aangepast aan de schaal van de eilanden. “Daar was ze wel gevoelig voor.” Ook als Ollongren in het nieuwe Kabinet geen minister wordt, dan wortelt dat wel op het ministerie, is Stoels verwachting. Immers Annelies Kroeskamp was aanwezig bij het werkbezoek en zij is directeur op het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Stralende voorjaarsmiddag
Kajsa Ollongren was nog nooit op Ameland geweest, bekende ze. Wel eens op de andere eilanden. Ze vertrok vanmorgen uit Amsterdam in de spoelende regen en kwam op Ameland in een stralende voorjaarsmiddag terecht. Ze vond het er fantastisch en komt zeker nog een keer terug.

U las dit bericht gratis. U kunt uw waardering laten blijken door een kleine bijdrage te storten. Klik op de Doneer button of zie hier voor meer informatie.

Naar nieuwsoverzicht
Ads door PA
Gesponsorde links:
Hier adverteren?