Octaviant

Vier exclusieve bungalows op Ameland
Fervente eilandgangers zijn het. Alle Waddeneilanden hebben ze bezocht. Hun leven lang hebben ze een huisje aan zee willen hebben en dat is er op Ameland van gekomen. Inmiddels hebben ze niet één maar wel vier prachtige huizen in de duinen tussen Buren en Nes.
Arie Busink en Cocky Vermeulen bewonen de Dageraad in de duinen.
ommezwaai
Af en toe gaan ze een paar dagen naar het vaste land maar voor het overige zitten ze prima op het eiland. Ze komen beiden uit het onderwijs, hebben met hun 50e een ommezwaai gemaakt en deden dat in 1997 nogmaals. Sinds die tijd besturen ze samen Octaviant BV, een bedrijf dat vier exclusieve bungalows uitbaat. Vijf sterren hebben ze: De 8e Dag, De Ouwe Pôl, Ithaka en Dageraad. Alle voorzieningen zijn aanwezig. KabelTV met video en DVD, CD speler, magnetron, wasmachine en droger, fietsen en een bolderkar. Het CD rek is gevuld. De Boekenkast bevat leesbare boeken en aan de muur hangen echte schilderijen. De kunst is van Cocky’s hand. Toen zij na haar vijftigste verjaardag haar baan als decaan in het onderwijs opgaf startte ze iets heel anders. Cocky Vermeulen ging naar de kunstacademie en sinds die tijd schildert ze en maakt ze beelden.
Toen Arie Busink 56 werd verkocht hij de helft van zijn bedrijf. Busink bezat een goed renderend accountantskantoor. Vanuit die branche zat hij middenin de financiële dienstverlening zodat hij de juiste kennis in huis had om goede dingen met de opbrengst van zijn bedrijf te doen. Hij en zijn vrouw kochten er drie vakantiehuizen op Ameland voor. De vierde, Dageraad, hebben ze onlangs laten bouwen.
daar ligt het
“Wij zijn alle twee geboren op een eiland, het eiland van Dordrecht. We zijn gewend aan water rondom en dat is wat we op Ameland terugvinden. Ameland geeft je echt het idee dat je op een eiland zit.”
Zeker, van de andere eilanden hebben ze ook genoten, maar vanwege de korte en frequente overtocht hebben ze Ameland uitverkoren als het eiland om hun huis aan zee te bouwen.
Hun ‘vaste land’huis staat in Olst. Elke keer als ze naar Ameland reizen, gaat in Friesland het raampje van de auto open om de waterlucht op te snuiven. Bij Holwerd zegt Cocky dan tegen Arie:”Oh Buus, daar ligt het.” Ze noemen het hun paradijs. “Ameland is een zelfstandig eiland met een plezierige bevolking en met alle voorzieningen die er zijn.” Je gaat niet naar Ameland voor de disco en juist dat vinden Busink en Vermeulen zo fijn aan het eiland.
Octaviant
De bungalows hebben prachtige namen. ‘De 8e Dag’ slaat op de droom van de achtste dag die niet bestaat. De wereld is in 7 dagen geschapen maar was nog niet af. Al het moois komt samen in de droom van de achtste dag. Acht is ook het geluksgetal van familie Busink. Hun bedrijf hebben ze daarom Octaviant genoemd, een nieuw woord met de acht als inspiratie.
‘Ithaka’ is het verre eiland dat Odysseus na zijn lange zoektocht bereikt.“Het huisje heette eerst Hier is’t. Misschien riep Odysseus dat wel toen hij Ithaka zag”, lacht Cocky.
‘De Ouwe Pôl’ heeft zijn oude naam uit besef voor historie gehouden.
Cocky regelt de verhuur en Arie staat voor de promotie en de financiële afwikkelingen.“Het houdt ons wakker”, zegt Busink, die dit najaar 65 wordt. “Dan ga ik echt met pensioen. Ik denk dat we dan wel driekwart van het jaar hier zullen zijn.”
‘Dageraad’ beschouwen ze als hun huis. Af en toe zal het verhuurd worden om kosten te drukken en hun beide kinderen met zes kleinkinderen kunnen er gebruik van maken. De kleintjes, de jongste is 1½ en de oudste is 6, zijn gek op het strand en bezoeken Opa en Oma Ameland wat graag.
Met de ‘Dageraad’ begint een nieuwe dag, een nieuwe levensfase voor Arie en Cocky Busink Vermeulen.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *