November Festivalmaand bundelt krachten

LEEUWARDEN – De Friese hoofdstad presenteert zich de komende weken als November Festivalmaand. Met film, muziek, lichtkunst, theater, exposities, manifestaties, dans en verhalen is er van alles te doen. ,,November Festivalmaand is bij uitstek een geslaagd voorbeeld van de legacy van Culturele Hoofdstad”, aldus Sjoerd Bootsma, artistiek leider van Leeuwarden-Fryslân 2028.

De festivalmaand eindigde in 2018 met de ReOpening en was feitelijk het begin van de legacy. En was 2019 vooral een overbruggingsjaar (de jaren 2020, 2021 en 2022 vormen de eerste triënnale), ook dit jaar verdient een feestelijke afsluiting. Met de drie grotere festivals als paraplu waaronder heel veel gebeurt.

Want behalve het Noordelijk Film Festival, Explore the North en LUNA Lichtfestival wordt het publiek getrakteerd op een reprise van de Verhalenavond. De Harmonie is gastheer van even spraakmakende als spectaculaire voorstellingen van AquaSonic en Club Guy & Roni en in het Fries Museum is de grote tentoonstelling Wij Vikingen te zien. In de Stadskas op het Oldehoofsterkerkhof zijn ruim twee weken lang optredens en lezingen.

November Festivalmaand sluit op 30 november af met Fair Saturday, een dag na Black Friday. Fair Saturday staat in het teken van geven (in plaats van kopen). Bootsma: ,,Met het nieuws dat Leeuwarden en Fryslân de titel UNESCO City of Literature hebben binnengehaald, kon deze maand niet beter beginnen.”

Alle evenementen zijn gebundeld in een programmaboekje; in een grote oplage verspreid binnen en buiten de provincie Fryslân. Door het bundelen van de verschillende festivals onder de titel November Festivalmaand is Leeuwarden ook in deze periode zeer de moeite waard om te bezoeken.

Verhalenavond op Ameland

Ameland doet mee aan Verhalenavond op 15 november. Vertelgroep Ameland Vertel! heeft er zelfs een klein vertelfestival aan vastgeknoopt. Op vrijdagavond is het Verhalenavond, zoals in heel Friesland, op zaterdag 16 november is het Verhalenmiddag en op zondag 17 november is het Verhalenochtend. Kijk voor het hele programma van het Wadden Vertel Festival op www.waddenvertelfestival.nl

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *