Normale toestanden op Ameland

BUREN – Normaal komt naar Ameland.

Traditioneel wordt de band vereenzelvigd met de Achterhoek, maar de band heeft in de loop der jaren door het hele land een trouwe schare fans. Of anhangers, zoals ze zichzelf noemen. Vandaar dat Ben Jolink en zijn mannen tijdens de jaarlijkse veldtocht dit jaar ook Ameland aandoen. Zaterdag 31 juli is het hoog tijd voor een Oerendhard Midzomerfeest in Buren.

De band viert dit jaar z’n 35ste verjaardag en is dan ook vastbesloten in het kader van de jubileumtour ‘Normaximaal’ dit jaar maximaal uit te pakken. Want het is exact drieënhalf decennia geleden dat Normaal de nederpop op z’n kop zette. Volgens de overlevering ging er een siddering door het publiek toen Jolink op Hemelvaartsdag 1975 zijn teksten in het Achterhoeks dialect het openluchttheater van Lochem in slingerde.

Sindsdien is Normaal een fenomeen.

Ter gelegenheid van die 35ste verjaardag zag onlangs het boek ‘Ik zeg oeh…! 35 jaar deurdonderen’ het levenslicht. Hierin ruim aandacht voor de bloemrijke historie van de band, rijkelijk geïllustreerd met honderden foto’s: de rellen en stunts, de buitenlandse reizen, de ongelukken van Jolink.

Ook wordt uitvoerig ingegaan op de betekenis van de band voor de nederpop. Zo vertelt prof.dr. Tom ter Bogt, hoogleraar populaire muziek aan de Universiteit van Utrecht, over de cultuurhistorische waarde van Normaal. Cabaretier Herman Finkers, fan van het eerste uur, doet uit de doeken dat de band een prominente rol heeft gespeeld bij de emancipatie van het platteland.

Hoe lang ze nog door zullen gaan, staat in de sterren geschreven, maar Normaal heeft hoe dan ook historie geschreven. Ze zijn immers onmiskenbaar de band die de dialectrock introduceerde. Waarna later nog vele bands volgden, waaronder Skik, De Kast en Van Geeft'M.

Ben Jolink in het boek ‘Ik zeg oeh…!’: ,,Dialect, dat was tot dan toe de accordeon met Driekusman en klumpkes klepperen. Wij waren echter een op blues georiënteerde rockband die in het Achterhoeks zong.”

‘Ik zeg oeh…! 35 jaar deurdonderen’ van auteur Jan Colijn wordt uitgegeven door Carrera. Prijs: 17,50 euro, ISBN-nummer: 978 90 488 0511 2.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *