Nordic Run en Nordic Walk groot succes

NES – “Dit weer hebben we hier altijd,” zegt burgemeester Albert de Hoop tegen 700 Nordic Walkers en 12 Nordic Runners aan het begin van de tweede Nordic Walk Ameland. Zaterdag 14 april beleeft het eiland een primeur met een Nordic run en een fantastische wandeldag met zeven honderd lopers met poles. “Het wordt een spannende tocht,” belooft De Hoop die het startschot geeft.
De tocht start bij De Piraat met een warming up op muziek onder leiding van Olga Commandeur van het ochtendgymnastiek programma ‘Nederland in Beweging’. De Nordic Runners die voor het eerst een tocht hardlopen met nordic walking poles starten eerst. Daarna komen de zeven honderd in groepen van een paar honderd voorbij de startlijn. De wandelaars hebben zich ingeschreven voor een wandeling van 10, 15 of 20 kilometer.
De tocht begint over de Waddendijk en gaat dan door een weiland. Geen loper kan vermoeden dat ze door een koeienstal tussen de koeien met kalveren zullen gaan lopen. “Wat super. Dag Bertha!” roept een van de walkers tegen een hooi happende koe. “Hé, een stier,” roept iemand anders, terwijl ze naar een hok met daarin een koe met kalfje wijst.
De route vervolgt via bos, duin en strand en de finish is in het midden van Nes, bij de muziekkoepel. “Fantastisch,” is het oordeel van een van de lopers. Onderweg komen ze partjes sinaasappel, halve bananen, blokjes Amelander boerenkaas en verse soep tegen. Op andere verzorgingsposten wordt koffie en thee geschonken en overal zijn er verkeersregelaars en EHBO-ers om de lopers veilig naar de finish te begeleiden. De zon schijnt en de stemming is opperbest. Als extraatje geeft het Nordic Running team op het finish terrein een demonstratie van deze tak van sport.
Elianne Metz van Fit Walking Ameland is met nog vijf vrijwilligers de organisator van de Nordic Walk Ameland. Ze is een tevreden mens. “Heerlijk,” is haar commentaar op de dag. Met zeer veel plezier deelt ze het afscheidspresentje met Amelander mosterd, een Amelander worstje en twee schelpjes van het strand uit aan de deelnemers. De club van zes gaat de tweede Nordic Walk Ameland evalueren en besluit daarna of de derde Nordic Walk Ameland van 5 april 2008 wordt opengesteld voor meer dan 700 mensen.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *